Intet at komme efter

NYHED: Udenrigsminister Per Stig Møller (K) frikender Poldanors svinefarme for at have skadet miljøet i Polen. Oppositionen er uenig. Per Stig Møller er dog åben overfor at skærpe tidsfristen for, hvornår svinefarmene skal efterleve danske miljøregler.
Marie Andergren

Det er helt utilstedeligt, at der er gået 11 år før de danske regler er opfyldt. Derfor er vi nødt til at have en mere fast tidsramme.

Kristen Touborg (SF)
Fødevareordfører
Fakta
  • Investeringsfonden for østlandene (IØ-fonden) er en selvejende institution under Udenrigsministeriet.

  • IØ-fonden har siden 1994 støttet Poldanor med 36 millioner skatteborgerkroner, men kom i strid modvind efter tv-billeder af enorme, utildækkede gyllelaguner i det nordvestpolske landskab.

  • IØ-fonden har ikke haft penge i projektet siden 2000. Udover Poldanor har 11 andre svinefarme i Østeuropa, Rusland og Ukraine fået støtte fra IØ-fonden.

  • Carl Bros overordnede konklusion er, at Poldanor overholder den polske lovgivning vedrørende gyllehåndtering og arbejder hen imod at leve op til de danske regler. Den eneste afvigelse fra danske regler er ifølge undersøgelsen, at virksomheden udbringer gylle om efteråret på marker, der benyttes til hvede og hybridkornsorten triticale, hvilket ikke er tilladt i Danmark.

  • Carl Bros undersøgelse af Poldanor kritiseres for at have undladt at miljøvurdere Poldanors produktion af 400.000 svin årligt.

  • Poldanors farme producerer 400.000 svin årligt og har 19 gylleanlæg, hvoraf de 15 er overdækket i overensstemmelse med EU's krav.


  • Kilde: Altinget
    TV-billederne af fodboldbanestore, uoverdækkede gyllelaguner på den danske svineproducent Poldanors svinefarme i Polen fik onsdag sindene i kog hos oppositionens miljø- og fødevareordførere.

    Fødevareudvalget havde kaldt udenrigsminister Per Stig Møller (K) i åbent samråd om sagen.

    Her erklærede Per Stig Møller, at Poldanors aktiviteter ikke har skadet miljøet i Polen. Han henviste til den netop offentliggjorte rapport om den danske svineproducent, som IØ-fonden har bestilt hos konsulentvirksomheden Carl Bro.

    "Carl Bros undersøgelse viser, at der ikke er meget at komme efter. Undersøgelsen frikender stort set Poldanor, men nævner så gylleudspredningen, der finder sted på et forkert tidspunkt. Og det bliver selvfølgelig rettet. Men jeg må understrege, at IØ-fonden er ude af projektet og ikke har haft penge i det siden 2000," siger Per Stig Møller til Altinget.

    0:000:00