Jeppe Kofod presser på for at lukke Mercosur-aftale: “Helt skævt” og "stærkt problematisk"

HANDELSAFTALE: Miljøorganisationer kritiserer udenrigsministeren for i et brev at opfordre EU til at lukke en omstridt handelsaftale med sydamerikanske lande. Også landbruget er betænkelig ved den nuværende aftale. (Opdateret)

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) opfordrer sammen med ministre i otte andre lande til, at EU får vedtaget Mercosur-aftalen helt endeligt.
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) opfordrer sammen med ministre i otte andre lande til, at EU får vedtaget Mercosur-aftalen helt endeligt.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

I virkeligheden synes vi, det er ret skandaløst, at udenrigsministeren sender et brev til EU, hvor han skriver, at en aftale vil være godt for klimaet, fordi det er jo ikke tilfældet.

Kristine Clement
Kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace

Allerede i dag er produktionsvilkårene i Mercosur-landene markant anderledes end i EU, og med de grønne tiltag, der er lagt op til i EU, så er vi bekymrede for, at de forskelle og omkostninger, der vil være forbundet med at producere, kun vil vokse.

Kenneth Lindharth Madsen
Chef for Handel & Marked i Landbrug & Fødevarer

EU bør underskrive og ratificere den handelsaftale, der foreligger med de fire Mercosur-lande: Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay.

Opfordringen kommer fra ministre i ni lande, heriblandt Danmark, i et brev fra november i år sendt til EU-Kommissionens viceformand og handelskommissær, Valdis Dombrovskis.

Men det er en opfordring, der møder kritik fra flere miljøorganisationer.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00