Kommentar af 
Jesper Frost Rasmussen

Jesper Frost Rasmussen: Sidestil landbrugsvirksomheder med andre erhverv

DEBAT: Store landbrug er professionelle virksomheder, men de bliver ikke behandlet sådan. Tværtimod bliver de positivt særbehandlet, når de bygger nyt, selvom det kan påvirke infrastrukturen og sende regningen videre til kommunen, skriver Jesper Frost Rasmussen (V).

Vi forlanger som samfund ikke det samme af de store landbrug som andre erhverv, og det er en fejl, skriver Jesper Frost Rasmussen (V). 
Vi forlanger som samfund ikke det samme af de store landbrug som andre erhverv, og det er en fejl, skriver Jesper Frost Rasmussen (V). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Frost Rasmussen (V)
Borgmester i Esbjerg Kommune og bestyrelsesformand i Dansk Fjernvarme.

Hvorfor forskelsbehandler vi erhverv, og er det rimeligt?

Jesper Frost Rasmussen (V)
Borgmester i Esbjerg Kommune og bestyrelsesformand i Dansk Fjernvarme

Større og større landbrug præger landskabet. Det er professionelle virksomheder som fungerer som andre professionelle erhverv, og derfor giver det også god mening at behandle dem sådan.

Når andre erhverv bygger nyt, og som kan påvirke infrastrukturen væsentligt, kan erhvervet opfordre kommunen til at indgå en udbygningsaftale, hvor erhvervet kan finansiere konkrete tiltag for at afbøde disse påvirkninger.

Forskelsbehandling
Så snart erhvervet er et landbrug, forlanger vi som samfund ikke det samme. Nu skal kommunerne til lommerne for at sikre, at der er den rette infrastruktur, der kan supportere driften. Er der tale om et stort husdyrbrug spredt på flere adresser, kan kommunen komme til at hænge på hele regningen, når der skal laves veje, cykelstier og trafikregulering, som skal hjælpe på kørslen mellem de forskellige adresser. Hvorfor forskelsbehandler vi erhverv, og er det rimeligt?

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Forskelsbehandlingen kan nemt udryddes ved at skrive muligheden for udbygningsaftaler ind i Husdyrbrugloven. Udbygningsaftaler vil åbne for, at man kan skrue på nogle planmæssige greb mod, at landmanden bidrager til en mere hensigtsmæssig infrastruktur.

Kommunen står på den måde ikke med hele regningen. Ved at etablere denne form for samarbejde, så kan landmanden også få indflydelse på hvilke løsninger, der etableres. Det virker alt andet lige, som en mere retfærdig vej at gå.

Læs også

Undgå spild af ressourcer
For mig at se, undgår kommunerne også at spilde offentlige ressourcer på unødvendig infrastruktur. Med udbygningsaftalerne sikrer vi, at den enkelte landbrugsvirksomhed faktisk har brug for infrastrukturtiltagene.

I dag kan en landmand søge om en stor udvidelse og få godkendelsen. Herefter sætter kommunen initiativer i gang, som skal geare infrastrukturen til at kunne håndtere påvirkningen af udvidelsen.

Hvis landmanden vælger ikke at bruge godkendelsen, vil kommunen have spildt ressourcerne. Kører vi derimod med en model, hvor der er en fælles forpligtigelse, opnår vi langt bedre resultater. Det må da absolut være den bedste vej frem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Frost Rasmussen

Borgmester (V), Esbjerg Kommune, formand, Dansk Fjernvarme, præsident, World Energy Cities Partnership
b.Sc. EE (Aalborg Uni. 2000), HD (O) (SDU 2007)

0:000:00