Kommissær i klinch med Gjerskov om krav til landbrugsstøtte

REFORM: Danmark støtter ikke en obligatorisk liste, som skal udelukke blandt andet golfbaner og flyvepladser i at få skatteyderbetalt landbrugsstøtte. Listen skal være frivillig, lyder det blandt andet fra fødevareminister Mette Gjerskov (S), som får røffel af frustreret kommissær.
På rådsmødet mandag talte fødevareminister Mette Gjerskov (S) imod at gøre negativlisten obligatorisk.
På rådsmødet mandag talte fødevareminister Mette Gjerskov (S) imod at gøre negativlisten obligatorisk.Foto: European Kommission
Agnete Finnemann Scheel

Skatteyderbetalt landbrugsstøtte til aktiviteter som golfklubber, landingsbaner og opdræt af forsøgsdyr bliver ofte skældt ud og kaldt fråds af kritikere. Flere heriblandt Landbrug & Fødevarer har efterlyst en såkaldt negativliste, som skal opremse en række forhold og aktiviteter, som sikrer, at landbrugsstøtten ikke eksempelvis går til campingpladser.

Kommissionen har foreslået en sådan obligatorisk negativliste, men det møder modstand hos flere af EU's medlemslande inklusiv Danmark.

”I forhold til definationen af ”aktive landmænd”, så er det jo vores fælles interesse, at der er landbrugsaktivitet på arealerne. Det vil en obligatorisk negativliste ikke bidrage til,” sagde fødevarerminister Mette Gjerskov (S) på rådsmødet i Bruxelles mandag.

0:000:00