Kommuner får hjælp til husdyr-sager

LANDBRUG: En ny aftale mellem Miljøministeriet og KL skal forhindre, at kommunernes bunker med husdyr-sager igen vokser. Landbruget glæder sig, men understreger, at aftalen er endnu en lappeløsning.
Foto: colourbox
Anders Jerking
En kontant bonus til kommunerne skal sikre, at bunken med husdyrsager i kommunerne ikke igen vokser. Det er kernen i en ny aftale mellem KL og Miljøministeriet.

Bunken med husdyrsager var ellers nedbragt i efteråret - ikke mindst på grund af en tilskudspulje, som tilskyndede kommunerne til at afgøre sagerne inden 1. oktober 2010. Men nu er der igen problemer. Det skyldes, at der afgøres færre sager, efter at tilskuddet er stoppet, og det skyldes, at Natur- og Miljøklagenævnet har hjemvist en stor bunke sager til fornyet behandling i kommunerne.

Miljøminister Karen Ellemann (V) siger i en pressemeddelelse:
"Med håndsrækningen vil jeg gerne undgå, at de mange hjemviste sager skaber en ny pukkel, men bliver ekspederet i en fart. Det er ikke rimeligt, at hverken miljøet eller landmændene tages som gidsler i sager, der dybest set er et mellemværende mellem to myndigheder."

15.000 pr. sag 
Aftalen mellem Miljøministeriet og KL skal sikre, at der igen kommer skub i sagsbehandlingen. Derfor er der afsat en pulje på fem millioner kroner, hvor fra der udbetales 15.000 kroner pr. hjemvist sag, der afgøres. Puljen rækker til 333 sager og ifølge aftalen skulle det gøre det muligt for kommunerne, at "opretholde rimelige sagsbehandlingstider".

Dokumentation

Det indebærer aftalen mellem KL og Miljøministeriet:

Parterne er enige om en målrettet indsats der bygger på følgende elementer:

1. Miljøstyrelsen vil den 1. marts 2011 offentliggøre en oversigt over udviklingen i mængden af husdyr i de enkelte kystoplande i Danmark. Oversigten er en service til kommunerne, som skal lette deres arbejde med at følge husdyrtrykket som led i de lovpligtige habitatvurderinger efter husdyrgodkendelsesloven. Oversigten vil blive opdateret årligt i samarbejde med Statsforvaltningen Nordjylland på den nye jordbrugsanalyse portal: www.jordbrugsanalyser.dk. Dermed er kommunernes adgang til disse data lettet. Der offentliggøres i tillæg hertil ligeledes den 1. marts 2011 et notat, som svarer på de tvivlsspørgsmål nogle kommuner har haft omkring anvendelse af data i forbindelse med de konkrete habitatvurderinger.

2. Miljøstyrelsen opretter i tilknytning hertil en hot-line, hvor kommunerne indtil den 1. juni 2011 kan ringe ind for at få afklaret spørgsmål om behandlingen af de hjemviste sager. Der forventes særligt at være behov for rådgivning om BAT og habitatvurderinger. Desuden laver Miljøstyrelsen skabeloner for "reparation" af hjemviste sager i det nye sagsbehandlingssystem "den gode afgørelse" i husdyrgodkendelse.dk.

3. Miljøstyrelsen og KL afholder 5 regionale statusmøder inden påske (3 i Jylland, 1 på Fyn og 1 på Sjælland).

4. Miljøstyrelsen bidrager med 5 mio. kr. i 2011 som et enkeltstående ekstraordinært aktivitetsbaseret tilskud til behandling af de hjemviste sager. Støttesatsen vil være på 15.000 kr. pr. hjemvist sag, som er godkendt på ny af kommunen. Støtteperioden varer til midlerne udløber og tilskud udbetales efter "først til mølle" princippet. Dette svarer til en merproduktion på 333 sager. Den samlede årlige kommunale produktion af husdyrgodkendelser forventes således at være på 1350, der er den normale produktion, som kommunerne er økonomisk kompenseret for, samt en ekstra produktion på op til 333 sager i perioden 2011 til 1. marts 2012. Med en sådan sagsproduktion forventes det at være muligt for kommunerne generelt at opretholde rimelige sagsbehandlingstider som forudsat i den oprindelige husdyraftale.

5. KL vil som opfølgning på ovenstående informere kommunerne om det grundlag, der er tilvejebragt. KL vil opfordre kommunerne til generelt at opretholde rimelige sagsbehandlingstider samt opfordre kommunerne til at offentliggøre deres forventede sagsbehandlingstider på kommunens hjemmeside.

6. Med henblik på at følge udviklingen på området, indberetter kommunerne i 2011 kvartalsvist data for antal afgørelser og sagsbehandlingstider efter nærmere aftale mellem parterne.

7. Parterne noterer sig Natur- og Miljøklagenævnets udmelding om fremover at orientere om principielle afgørelser, samt at nævnet i kommende afgørelser vil bestræbe sig på at give konkrete begrundelser for hjemvisninger, jf. orienteringen på Natur- og Miljøklagenævnets hjemmeside af 17. februar 2011 om nævnets behandling af husdyrsager i 2011.

8. Parterne tror og har tillid til, at der med den samlede vejledning fra Miljøstyrelsen om habitatvurderinger og med de anførte, kommende udmeldinger fra Natur- og Miljøklagenævnet nu kan skabes ro om og fælles forståelse af det samlede regelsæt, der regulerer miljøgodkendelser af husdyrbrug, så ekspeditionen, af såvel nye sager som hjemviste, kan fremmes maksimalt.


0:000:00