Kommuner får måske lov til at købe fairtrade

INDKØB: Statsforvaltningens afgørelse om, at kommuner ikke må købe fairtrade, sættes under lup af Økonomi- og Indenrigsministeriet. Minister afventer initiativer, mens ekspert kalder sagen besynderlig og en trussel mod det kommunale selvstyre.
Må kommuner købe fairtrade-stemplede varer eller ej? Det spørgsmål vil Margrethe Vestager undersøge.
Må kommuner købe fairtrade-stemplede varer eller ej? Det spørgsmål vil Margrethe Vestager undersøge.
Kasper Frandsen

Kvalitative elementer er uundgåelige. Når man eksempelvis bygger nye rådhuse eller skoler, vælger man ikke altid den billigste løsning, men betaler lidt ekstra for et design, som også tænker det visuelle ind. Så bestiller man jo ikke bare nogle vognlæs med barakker.

Roger Buch
Kommunalforsker

Kommunerne må ifølge en afgørelse fra det statslige tilsyn ikke købe fairtrade-produkter, fordi man ikke må bruge skattepenge på varer, der ellers kunne være købt billigere.

Men økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har besluttet at kigge nærmere på reglerne for indkøb i det offentlige.

Økonomi- og Indenrigsministeriet har indhentet en udtalelse fra statsforvaltningen og herefter "besluttet at tage sagen op af egen drift, idet ministeriet skønner, at sagen er af principiel og generel betydning."

Det skriver ministeren i et svar til Folketinget.

Dermed kan regeringen være på vej med lempelser af de regler, som, Statsforvaltningen Midtjylland ellers fastslog juni 2012, havde den konsekvens, at det var ulovligt for kommuner at købe varer, der eksempelvis beskytter bønders rettigheder eller miljøet.

Smilets by
Meldingen fra ministeren glæder Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune.

"Det er med stor tilfredshed, at der bliver skabt klarhed over loven. Aarhus og andre kommuner bør være i sin gode ret til at gøre fairtrade til et kvalitetskrav til de varer, vi køber. Ellers kan det få store konsekvenser," siger han og fortsætter:

"Hvilke kvalitetskrav kan vi lægge ind i vores indkøb? Må vi overhovedet lade være med at købe varer produceret af børnearbejdere under kummerlige vilkår eller ej? Det er konsekvensen, hvis afgørelsen fra statsforvaltningen står ved magt - og så har vi en helt uholdbar situation."

Aarhus blev officielt 'Fairtrade By' i november 2010.

0:000:00