Kommuner i opråb: Vi kan bare se på, at svinefarme udvider

CENTRALISERING: Skanderborg og Holbæk Kommuner finder det problematisk, at det siden en lovændring i 2017 ikke har været muligt for kommuner at tage hensyn til miljø, natur, naboer og transportbelastning, når svinefarme ønsker at udvide deres bedrifter.

Det vækker langtfra begejstring hos alle naboer, når svinefarmen ved siden af ønsker at udvide deres produktion. Her ses en gylletank.
Det vækker langtfra begejstring hos alle naboer, når svinefarmen ved siden af ønsker at udvide deres produktion. Her ses en gylletank.Foto: Henning Bagger/NF/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Vi får tit at vide, at vi jo bare kan sige nej, når vi nu selv har sendt det i høring. Men det kan vi ikke, og det er med til at skabe politikerlede, for de finder os arrogante og spørger, hvorfor vi laver en høring, hvis vi alligevel ikke lytter til borgerne.

Carsten Rasmussen (S)
Borgmester i Næstved Kommune

Skanderborg Kommune er reelt sat uden for indflydelse og mulighed for helhedsvurdering i konkrete sager, hvor landmænd ønsker en kraftig udvidelse af deres svineproduktion.

Frands Fischer (S)
Borgmester i Skanderborg Kommune

Kommuner er reelt sat uden for indflydelse, når landmænd kraftigt ønsker at udvide deres svineproduktioner.

Det, selv om naboer og lokale foreninger måtte protestere kraftigt over gener som støj og trafik, eller hvis kommunen selv vurderer, at de større svinefarme vil skade natur og miljø.

Sådan lyder det i breve fra henholdsvis Skanderborg og Holbæk Kommuner til Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00