Debat

Kost & Ernæringsforbundet: Forældre bør stemme for madordninger

DEBAT: Det er kun i få danske kommuner, at daginstitutionsbørn er omfattet af en madordning. Det er ærgerligt, for der er store, langsigtede fordele ved at påvirke børnenes mad- og måltidsvaner tidligt, skriver Ghita Parry fra Kost & Ernæringsforbundet.

Alle børn, uanset kommunegrænse, skal have adgang til et sundt måltid i daginstitutionen, mener Kost & Ernæringsforbundet.
Alle børn, uanset kommunegrænse, skal have adgang til et sundt måltid i daginstitutionen, mener Kost & Ernæringsforbundet.Foto: Henrik Ole Jensen/Ritzau Scanpix
Jenny Emilie Bendix Becker
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ghita Parry
Formand, Kost & Ernæringsforbundet

Ferien er slut for familierne. De mindste strømmer til daginstitutionerne, hvor de tilbringer en aktiv dag, mens mor og far er på arbejde. Mange steder får børnene dejlig frisklavet mad, fordi forældrebestyrelsen har valgt, at der skal være en madordning. Men det er en skrøbelig løsning, for madordninger er langt de fleste steder på valg hvert andet år. Og det er virkelig ærgerligt. For vi ved, at måltidsvaner og sundhedsadfærd grundlægges i barndommen og har indflydelse på vores livsstilsvalg i voksenlivet.

Folkesundheden er udfordret
Ifølge WHO’s undersøgelse af børn (Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health. Childhood overweight and obesity, 2018) er overvægt en af de største trusler mod folkesundheden. I Danmark er situationen sådan, at overvægtskurven er tippet, så 51 procent af danskerne nu er overvægtige, og hver femte barn i 0. klasse får mindst en bemærkning af sundhedsplejersken i deres journal om, at deres mad- og måltidsvaner er problematiske.

Skal vi ændre denne udvikling, skal der sættes ind tidligt med strukturelle ændringer. Da langt de fleste børn går i daginstitution (97,5 procent), er der derfor et kæmpe potentiale ved at sætte ind med gode mad- og måltidsvaner netop her.

Fakta
Bland dig gerne i debatten!
Skriv til debat@@altinget.dk

Madordninger er et tilbud til børnene om sund og velsmagende mad. Og det har de i den grad brug for til en lang og aktiv dag. Ikke mindst i betragtning af, at op til 70 procent af børns energibehov faktisk dækkes i løbet af dagen i daginstitutionen (Iversen & Sabinsky, En undersøgelse af mad- og måltids-kulturen i daginstitutioner med forskellige madordninger, Danmarks Tekniske Universitet 2011). Madordninger er forældrenes garanti for måltider, der både er varierede og i overensstemmelse med de officielle kostråd.

Tænk langsigtet
I Danmark er det kun i Albertslund Kommune, Ballerup Kommune, Gladsaxe Kommune, Læsø Kommune, Middelfart Kommune, Ærø Kommune og Samsø Kommune, at alle børn er omfattet af en madordning, fordi kommunal- eller forældrebestyrelsen har bestemt, at det skal være sådan. Det er modige kommuner og forældre, der efter min mening har klare holdninger til deres måltidspolitik. Men madordninger bør være permanente og en del af kernevelfærden, så alle børn, uanset kommunegrænse, får lige adgang til et godt måltid mad. Det er så god en investering – i både livskvalitet og sundhedsforebyggelse.

Madordninger er forældrenes garanti for måltider, der både er varierede og i overensstemmelse med de officielle kostråd.

Ghita Parry
Formand, Kost & Ernæringsforbundet

Så kære forældre: Stem for madordninger til de jeres mindste, og mind kommunalbestyrelsen om, hvorfor netop permanente madordninger er en både langsigtet og god investering i forhold til næste generation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ghita Parry

Formand, Kost og Ernæringsforbundet
økonoma

0:000:00