Kritik af Thorning inden budgetforhandlingerne

BUDGET: På dagen hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skal forhandle Danmarks EU-budget på plads, møder hun kritik fra både Venstre og landbruget. De mangler svar på, hvad de samlede omkostninger for landmændene vil blive.
Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Finansministeriet oplyser over for Altinget.dk, at danske landmænd på nuværende tidspunkt står til at miste godt 1,5 milliarder kroner i støtte i år 2020. Beregningerne er lavet på baggrund af det seneste forhandlingsoplæg fra EU-præsident Herman van Rompuy.

Altinget.dk
Hvad kommer det samlet set til at betyde for de danske landmænd, hvis regeringen når i mål med sine sparekrav til fremtidens EU-budget?

Det er det store spørgsmål fra Venstre, der kritiserer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for at mørkelægge de samlede, danske omkostninger inden topmødet om EU's langtidsbudget går i gang i dag, torsdag.

Fra både regeringens og oppositionens side er det uomtvistelige mål, at Danmark skal have en rabat på en milliard kroner på indtægtssiden. Derudover vil regeringen gerne have skåret en stor milliardluns af EU-Kommissionens budgetforslag fra sidste år, og det vil også påvirke landbrugsbudgettet, som statsministeren gerne ser reduceret.

Derfor vil oppositionspartiet gerne have svar på, hvad det vil betyde for Danmarks endelige facit og især landmændenes økonomi, hvis regeringens forslag overlever forhandlingerne i Bruxelles. Men det afviste Helle Thorning-Schmidt at svare på, da hun onsdag var i samråd i Europaudvalget om de kommende budgetforhandlinger. Det vil fødevareminister Mette Gjerskov (S) redegøre for, når hun fredag skal i samråd i Europaudvalget.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00