Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Kritik: Er ny cannabis-forening styret af økonomiske interesser?

CANNABIS: Landbrug & Fødevarer og Dansk Gartneri sidder i bestyrelsen i foreningen Cannabis Danmark, som vil formidle objektiv viden om medicinsk cannabis. Det skader troværdigheden, når så klare økonomiske interesser står bag, lyder kritikken fra Danske Patienter.

Foto: /ritzau/AP/Ricardo Arduengo
Lise-Lotte Skjoldan

Foreningen Cannabis Danmark har et troværdighedsproblem.

Sådan lyder kritikken fra Danske Patienter, der ikke mener, at foreningen kan formidle objektiv viden om medicinsk cannabis, når den samtidig er bakket op af brancheorganisationer med klare økonomiske interesser.

”Problemet er, at det er klare forretningsinteresser, der står bag en forening, der vil indsamle og formidle viden om cannabis,” siger Morten Freil, direktør i Danske Patienter.

Cannabis Danmark blev stiftet kort før sommerferien med kendisser som tidligere folkevalgt politiker Ritt Bjerregaard og skuespilleren Søs Egelind i spidsen. Foreningen har blandt andet til formål at indsamle og videreformidle viden om cannabis til medicinsk brug til virksomheder, politikere og patienter.

Morten Freil understreger, at han finder det beundringsværdigt og meget tiltrængt, at ildsjæle som Søs Egelind og Ritt Bjerregaard vil bidrage til, at der skabes øget viden om cannabis som lægemiddel.

Men han er skeptisk over for, at både Landbrug & Fødevarer og Dansk Gartneri har repræsentanter i foreningens bestyrelse.

”Der kan hurtigt blive skabt mistanke om, hvorvidt det her overhovedet er objektiv viden om cannabis. Eller om der er en særlig økonomisk interesse fra dem, der står bag organisationen – nemlig brancheorganisationer, der har interesse i at producere cannabis,” siger han.

Danske Patienter: Økonomi påvirker adfærd
Direktøren i Danske Patienter mener, man kan sammenligne den nye forening Cannabis Danmark med tidligere eksempler på patientforeninger, som har vist sig at være helt eller delvist finansieret af medicinalindustrien.

”Det undergraver patientforeningers legitimitet, når medicinalvirksomheder står bag foreninger, der sætter patienterne i front. På samme måde frygter vi, at det her initiativ kan være med til at undergrave troværdigheden omkring den viden, der kan opsamles og formidles omkring cannabis,” siger Morten Freil.

Selvom Cannabis Danmark ikke slår sig op som en decideret patientforening, og det i øvrigt står åbent på deres hjemmeside, at brancheorganisationerne Landbrug & Fødevarer og Danske Gartnerier står bag, er Danske Patienter stadig kritisk over for foreningen.

For bare det, at der i offentligheden kan sås tvivl om, om foreningen er motiveret af økonomiske interesser, når den videreformidler viden, kan betyde, at Cannabis Danmark i sidste ende modarbejder sit eget formål om at rydde op i misinformation om medicinsk cannabis, mener Morten Freil.

”Der er ingen tvivl om, at økonomi påvirker adfærd. Det er helt fair og helt legitimt, at fødevare- og landbrugserhvervet har en økonomisk interesse i at producere cannabis, men man kan frygte, at den viden, der bliver særligt fremmet i det her foretagende, er den viden, der er med til at fremme industriens interesser,” siger Morten Freil og fortsætter:

”Bare det, at omverdenen begynder at sætte spørgsmålstegn ved, om vi kan stole på den viden, der bliver formidlet, kan have en meget kedelig virkning i forhold til de patienter, som kunne have gavn af forskningen, fordi der bliver skabt mistillid om dens legitimitet.”

Professor: Man skal være kildekritisk
Peter Munk Christiansen er professor i statskundskab på Aarhus Universitet og har foreninger og lobbyisme som en af sine forskningsområder. Han vil ikke gå ind i en konkret vurdering af Cannabis Danmarks virke, men han forstår godt Danske Patienters overordnede skepsis.

”Der er to grunde til, at man skal bruge sin almindelige kildekritiske sans i sådan en sammenhæng,” siger Peter Munk Christiansen.

Han påpeger for det første, at interesseorganisationer ofte – måske ubevidst – har tendens til at fremhæve eller favorisere forskningsresultater, som gavner deres egen sag.

”Når nogen har en bestemt sag, som de brænder for, så bliver det meget nemt sådan, når de skal formidle forskningsmæssig viden, at der foregår en selektiv udvælgelse af den type information, der taler mest til fordel for deres egen sag,” siger Peter Munk Christiansen og tilføjer:

”I det her tilfælde er der også økonomiske interesser ind over, og så er der endnu mere grund til at bruge sin kildekritiske sans. For også økonomiske interessenter har en tendens til at overvurdere de fakta, der taler til fordel for deres egen sag.”

Cannabis Danmark: Vores forskning vil være uvildig
I Cannabis Danmark er bestyrelsens næstformand Lars Hvidtfeldt, der også er viceformand i Landbrug & Fødevarer, ikke enig i, at foreningen har et problem med sammenblanding af interesser.

”Jeg mener ikke, der er nogen interessekonflikt. Landbrug & Fødevarer sidder i forvejen med i andre organisationer, hvor man vil kunne fremhæve samme påstand,” siger Lars Hvidtfeldt.

Han peger blandt andet på Seges (tidligere Videncenter for Svineproduktion), som arbejder med forskning og udvikling inden for svineproduktion. I Seges lægges der vægt på, at forskningen skal være uvildig og uden indblanding af firmainteresser, så landmændene kan stole på den viden.

Det samme skal gøre sig gældende for Cannabis Danmark, understreger Lars Hvidtfeldt. Foreningen er sat i verden, fordi der er et udækket behov for viden om cannabis' virkning og eventuelle bivirkninger, og uvildigheden skal være i højsædet, fastslår han.

”Vores opgave er at samle penge ind, som vi så får sendt i retning af forskning, udvikling og vidensgenerering. Samtidig er planen, at vi skal oprette et advisory board med fagpersoner, som skal være med til at kvalificere den forskning, der kommer ud af det,” siger Lars Hvidtfeldt og fortsætter:

”Vurderingen og beslutningen om, om vi skal finansiere det ene forskningsprojekt frem for det andet, kommer til at ligge hos advisory boardet. For os er det meget vigtigt med armslængde og uvildighed i forskningen. Den grundlæggende DNA i Cannabis Danmark er, at virksomheder ikke skal kunne udøve indflydelse på, hvad vi forsker i.”

LF: De økonomiske interesser er begrænsede
Kritikken af, at Landbrug & Fødevarer skulle have særligt store økonomiske interesser i at dyrke cannabis, er også ifølge Lars Hvidtfeldt overdrevet. Han påpeger, at en eventuelt dyrkning af cannabis kun vil ske i et begrænset omfang i enkelte gartnerier i Danmark.

”Som organisationer går Landbrug & Fødevarer og Dansk Gartneri ikke ind i selve produktionen. Det er vores medlemmer, der gør det,” siger Lars Hvidtfeldt og fortsætter:

”Derudover skal vores medlemmer kun være involverede i at dyrke råvaren. Vi er ikke med i det næste forarbejdnings- og raffineringsled og de led, der udvikler de endelige produkter. Jeg tror nok, der er større økonomi i de efterfølgende led.”

Cannabis Danmark er blandt andet blevet stiftet i forbindelse med, at Sundhedsstyrelsen i 2018 vil begynde en forsøgsordning med ordination af medicinsk cannabis til blandt sklerose-patienter og patienter med kroniske smerter. Forsøgsordningen, som Danske Patienter bakker op om, har til formål at skabe ny viden om brugen af cannabis til medicinske formål.

Dokumentation

De sidder i bestyrelsen i Cannabis Danmark
Cannabis Danmark har en bestyrelse på seks medlemmer.

Per Falholt
Formand for bestyrelsen
Stifter af Per Falholt Global R&D Advisory Services A/S.

Lars Hvidtfeldt
Næstformand for bestyrelsen
Viceformand for Landbrug og Fødevarer. Bestyrelsesposter i en lang række øvrige bestyrelser.

Claus Bindslev
Næstformand for bestyrelsen
Direktør i Nextstep by Bindslev og velfærdsentreprenør.

Torben Lippert
Bestyrelsesmedlem
Sekretariatschef i Dansk Gartneri.

Ritt Bjerregaard
Bestyrelsesmedlem
Tidligere medlem af folketinget, undervisningsminister, socialminister, fødevareminister, miljøkommissær i EU og overborgmester i København.

Søs Egelind
Bestyrelsesmedlem
Skuespiller, instruktør, forfatter og foredragsholder. Driver økologisk landbrug på 15. år.

Kilde: Cannabis Danmark


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Hvidtfeldt

Formand for Videncentret for Landbrug og Lolland-Falsters Folketidende, godsejer, Gl. Kirstineberg
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1995)

Morten Freil

Direktør, Danske Patienter og Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet
cand.oecon. (Odense Uni. 1993)

Peter Munk Christiansen

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1983), ph.d. i statskundskab (Aarhus Uni. 1988)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024