Kystfiskere: "Helt uforståeligt, at fiskeriaftale fra 2016 ikke er blevet styrket"

AFTALE: Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om en aftale, der ifølge fiskeriministeren er "en klar styrkelse af det skånsomme danske kystfiskeri". Men Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri er langtfra tilfreds.

Fiskere, der fisker skånsomt, vil fremover få flere fisk, jævnfør politisk aftale om kystfiskerordning.
Fiskere, der fisker skånsomt, vil fremover få flere fisk, jævnfør politisk aftale om kystfiskerordning.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund
Fakta
Ordninger i kystfiskerordningen
  • I starten af 2017 blev kystfiskerordningen revideret for at styrke kystfiskeriet, specielt det skånsomme kystfiskeri. Det skete blandt andet ved at give fartøjer, der anvender skånsomme redskaber, flere ekstrakvoter, samt ved at årskvoter og kvoteandele for altid forbeholdes mindre fartøjer.
  • Med 2017-revisionen bestod kystfiskerordningen af tre grupper:
    • Fartøjer i den tidsbegrænsede ordning − den åbne ordning, som fartøjer med kvoteandele kan forlade efter bindingsperioden
    • Fartøjer i den tidsubegrænsede ordning, som fisker skånsomt − den lukkede skånsomme ordning, som årskvoter og kvoteandele er bundet i
    • Andre fartøjer i den tidsubegrænsede ordning − den lukkede ordning for andet fiskeri, som årskvoter og kvoteandele er bundet i.

Kilde: Kilde: IFRO "Udviklingen i dansk kystfiskeri efter 2016"

Strukturen i dansk kystfiskeri forbliver nogenlunde status quo de næste tre år.

Det står klart, efter et bredt flertal i Folketinget, med undtagelse af partiet Fremad, tirsdag vedtog en aftale om kystfiskerordningen.

Centralt i aftalen er, at partierne har valgt at bevare en såkaldt åben kystfiskerordning, også kaldt den tidsbegrænsede ordning, der løber i tre år ad gangen. Det betyder, at der fortsat vil være en både åben og lukket ordning.

Dokumentation

Elementer i den nye aftale

  • Den nye aftale indbefatter, at fartøjer, som fisker med skånsomme redskaber i den lukkede ordning, præmieres højere end i dag.
  • Fiskere skal ifølge den nye aftale heller ikke længere have opfisket 70 procent af deres årsmængde det foregående år for at få tillæg.
  • Kravet om at mindst 80 procent af fangstrejserne skal være på max to døgn fastholdes, og længdekravet for de deltagende fartøjer fastholdes på max 17 meter, dog 15 meter for fartøjer, der fisker med ikke-skånsomme redskaber i den lukkede ordning.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00