Læger og tandlæger kritiserer afgiftsnedsættelser

FOREBYGGELSE: Lægeforeningen og Tandlægeforeningen ærgrer sig over, at regeringen har indgået forlig med oppositionen om at mindske afgifterne på sodavand og øl. EL skoser regeringen.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
Om forliget:  
  • Afgiften på sodavand halveres med virkning fra 1. juli 2013, og sodavandsafgiften afskaffes fuldt fra 2014.
  • Ølafgiften sænkes med 15 pct. fra 1. juli 2013, og indekseringen afskaffes.
Regeringens seneste vækstplan vil skade danskernes helbred. Det vurderer både Lægeforeningen og Tandlægeforeningen, efter at regeringen har indgået forlig med Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om den kommende vækstplan. Helt præcist skyder de to foreninger mod den del af vækstplanen, der sænker afgiften på øl og fjerner sodavandsafgiften.  

Lægeforeningen ser forliget, som om forligspartierne vægter salget af sodavand tungere end kampen mod overvægt, kræft og alkoholskader.

"Lavere priser betyder, at danskerne vil drikke mere sodavand og øl. Det vil være et skud i foden på regeringens forebyggelsespolitik, som jo ellers gerne skulle knække stigningen i livsstilssygdomme", siger Jette Dam-Hansen, formand for Lægeforeningens forebyggelsesudvalg. 

Både inden og efter et valg har de tre regeringspartier været store fortalere for brug af afgifter, for at sikre en sundere livsstil.  

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00