Landbruget afviser Concitos produktionszoner

HUSDYR: Tænketanken Concito foreslår i ny rapport at samle fremtidig husdyrproduktion i store rationelle produktionszoner. Dansk Landbrug afviser ideen.
Formanden for Dansk Landbrug er imod Concitos forslag om centrale produktionszoner til husdyrproduktion.
Formanden for Dansk Landbrug er imod Concitos forslag om centrale produktionszoner til husdyrproduktion.

Det her erhverv har ikke længere den betydning, som det havde for 50 år siden. Det er jo et erhverv i dyb krise. De kan ikke få lov at gøre hvad der passer dem ude i det åbne land.

Thomas Færgeman
Direktør i Concito

"Vi forestiller os landmænd, der har jordløse bo, hvor de får lov at udvide deres produktion, uden at have jorden til det. Så er ideen, at man knytter sig til biogasanlæg i store produktionszoner i stedet. Der er både gode miljømæssige og landskabs-værdimæssige begrundelser for det."

Sådan lyder det fra Thomas Færgeman, direktør i Concito, der netop har offentliggjort rapporten "Klimavenligt jordbrug til gavn for vandmiljøet og naturen". Her redegør Færgemann for landbrugets status, de politiske målsætninger og muligheder for at forbedre klimaet.

Konklusionen er klar: Landbruget kan med den fornødne politiske vilje reducere klimagasudledningen med 50 procent, hvilket svarer til 10 procent af den samlede danske klimagasudledning. Men det kræver i sidste ende, at man laver om på landbrugsstrukturen, og det møder modstand i organisationerne.

Alt for stor sundhedsrisiko
Formanden for Dansk Landbrug, Peter Gæmelke, ser generelt positivt på rapportens konklusioner, men han er direkte imod ideen om at samle fremtidige husdyrproduktioner i store rationelle produktionszoner.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00