Landbruget (alligevel) ikke Østersø-skurk

FORURENING: Politikens forsideartikel, der udpegede Danmark og dermed landbruget til Østersøens miljøskurk, indeholdt ifølge avisen selv graverende fejl.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

De 3 rettelser i Politiken: 

Søndag den 21. september 2008 skriver Politiken:
"På side 1 i 1. sektion 19. september lyder en overskrift "Danmark er Østersøens største miljøskurk" og på side 2 i 1. sektion lyder en anden overskrift "Danmark sviner mest i Østersøen."
 
Der er ikke dækning for de to overskrifter. Ganske vist udleder danske landmænd ifølge en svensk undersøgelse mest kvælstof per hektar, men da landbrugsarealerne i Sverige, Tyskland og Polen er større end de danske, så sviner de pågældende lande mere."

Tirsdag den 23. september 2008 skriver Politiken:
"I en grafik på side 2 i 1. sektion 19. september er der desværre en graverende fejl. Der står, at "sammenlignet med andre lande i Østersø-regionen, er Danmarks samlede udledning af kvælstof langt det største".
 
Der udledes mere kvælstof per hektar fra Danmark end fra de andre østersølande. Men da flere af de andre lande har betydeligt større landbrugsarealer end Danmark er "den samlede udledning" større."

Onsdag den 24. september 2008 skriver Politiken:
"FEJL I AVISEN får hurtigt deres eget liv. Derfor vandrede en forkert overskrift "Danmark er Østersøens største miljøskurk" fra side 1 i 1. sektion 19. september til emne for Dagens tegning på side 6 i 2. sektion 21. september. Samme dag som fejlen blev rettet i Fejl og Fakta.
 
Sagen drejer sig om udledning af kvælstof fra landbruget til Østersøen. Dansk Landmænd udleder mest per hektar, men Danmarks andel af Østersøens kvælstofforurening er 7 procent mod 21 og 39 procent fra henholdsvis Sverige og Polen. Så Danmark er ikke den største miljøskurk.
 
I artiklen står, at danske landmænd udleder 57 kg kvælstof per hektar til Østersøen. De 57 kg er den samlede udledning fra rodzonen, og det ender ikke alt sammen i havet."


Kilde: Dansk Landbrug

"Danmark er Østersøens største miljøskurk" Det var titlen på den bærende forsidehistorie på Dagbladet Politiken i fredags.

Her blev refereret til en rapport, en eksamensopgave fra Sveriges Landbruksuniversitet, om kilderne til forureningen af Østersøen.

Politiken har dog over tre dage måttet erkende store fejl i artiklen, som avisen kaldte "graverende".

0:000:00