Landbruget vil bevare Miljø- og Fødevareministeriet og afviser superministerium

VALG: Landbrug & Fødevarer deler ikke venstrefløjens begejstring for et grønt superministerium. I stedet vil man bevare Miljø- og Fødevareministeriet. "Der er så mange steder, hvor miljø og landbrug mødes," siger L&F-formand.

Martin Merrild og Landbrug & Fødevarer vil hellere bevare Miljø- og Fødevareministeriet end have et grønt superministerium. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Martin Merrild og Landbrug & Fødevarer vil hellere bevare Miljø- og Fødevareministeriet end have et grønt superministerium. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Anders Redder

Erfaringerne er indtil videre gode, og vi synes, at det en god idé at have et samlet Miljø- og Fødevareministerium.

Martin Merrild, formand, Landbrug & Fødevarer

Et grønt superministerium er for stor en mundfuld og kan medføre, at vigtige emner for fødevare- og landbrugserhvervet bliver glemt i iveren efter den grønne omstilling.

Det gælder eksempelvis fødevaresikkerhed og eksportfremme.

I stedet ser landbruget gerne, at Miljø- og Fødevareministeriet, der blev født i 2015 af Venstre, lever videre efter folketingsvalget.

Dokumentation

Sådan er de grønne ministerier indrettet i dag

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet blev oprettet i 2007 som Klima- og Energiministeriet ved omlægning af ressortområder fra Miljøministeriet og energiområdet fra Transport- og Energiministeriet.
Et af ministeriets første større opgaver var at tilrettelægge FN-klimatopmødet COP15 i København. Første klima- og energiminister blev den daværende miljøminister Connie Hedegaard (K). 

Miljøministeriet blev oprindelig etableret i 1971 som Ministeriet for Forureningsbekæmpelse og skiftede to år senere navn til Miljøministeriet.

Fødevareministeriet har rødder tilbage til Landbrugsministeriet, der blev oprettet i 1896. Landbrugsministeriet blev senere lagt sammen med Fiskeriministeriet, og i 1997 blev Fødevareministeriet skabt gennem yderligere omstruktureringer.

I dag er Miljø- og Fødevareministeriet slået sammen til et ministerium. 

- Fakta fra Den Store Danske og mfvm.dk


0:000:00