Debat

Landbrugsraadet kritiserer universitetsreform

Debat: Regeringen har med sin universitetsreform forpasset chancen for at skabe Europas stærkeste universitet for fødevareforskning.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bent Claudi Lassen, 
formand for Danske Slagterier og medlem af Landbrugsraadets Præsidium. 

I Landbrugsrådet er vi, som det er de fleste bekendt, skuffede over resultatet af fusionsprocessen på fødevare/lifescience området.

Først og fremmest fordi man ikke benyttede en historisk chance for at skabe et fødevare/lifescience universitet, der ville være blevet Europas stærkeste universitet for fødevareforskning fra jord og hav til produkt og mave - således som flere analyser har vist.

Universitetskortet er nu tegnet, og vi må koncentrere os om at høste de synergier, som samarbejdet i de nye forsknings- og uddannelsesmiljøer giver mulighed for.

Risikoen er naturligvis, at hvert universitet ønsker at profilere sig, således at der opbygges samme kompetencer på forskellige universiteter. Risikoen er også, at man ikke på tværs af universiteterne ønsker at bidrage med de ressourcer, der forskningsmæssigt og endnu mere vigtigt uddannelsesmæssigt vil give de bedste forskningsresultater.

Bent Claudi Lassen
Formand for Danske Slagterier

Vigtigt at profilere fødevareforskningen
Endvidere drejer det sig om - til trods for splittelsen - at profilere jordbrugs- og fødevareforskningen nationalt og internationalt, således som det trods alt er lykkedes med LMC (Levnedsmiddelcentret).

I første omgang drejer det sig om at få givet det af regeringen foreslåede Nationale Fødevareforum de rette kompetencer og den rette økonomi.

Såvel de uddannelsesmæssige, som de forskningsmæssige kompetencer, skal anvendes inden for de store universiteter, som nu er dannet. Men de skal, når det gælder jordbrug og fødevarer, i meget høj grad også anvendes på tværs af de nye universiteter.

Risikoen er naturligvis, at hvert universitet ønsker at profilere sig, således at der opbygges samme kompetencer på forskellige universiteter.

Risikoen er også, at man ikke på tværs af universiteterne ønsker at bidrage med de ressourcer, der forskningsmæssigt og endnu mere vigtigt uddannelsesmæssigt vil give de bedste forskningsresultater og de bedste kandidater til gavn for virksomheder, erhverv og myndigheder, som jo er de allervigtigste aftagere af universiteternes vidensproduktion.

Brug for flere midler
Al erfaring viser, at hvis Det Nationale Fødevareforum skal opfylde de intensioner, som regeringen har med dannelsen af det, så skal der tilføres betydelige midler (100 millioner kroner årligt), og det skal baseres på et selvstændigt sekretariat.

Analyser må også vise, hvor der med den manglende samling ikke opnås tilstrækkelig kritisk masse, og hvor der derfor kan blive tale om flytninger af områder.

En opgave. som optager mig meget, er den internationale profilering af jordbrugs- og fødevareforskningen. Området er det største økonomiske kloster i Danmark, målt på omsætning (godt 500 milliarder kroner).

Under det 6. rammeprogram har jordbrugs- og fødevareområdet været det område, der har tiltrukket allerflest midler. Forskerne og forskningsresultaterne i det eksisterende LMC (Levnedsmiddelcenter) har fået særdeles stærke internationale evalueringer, så vi ved meget om, hvorledes vi kan profilere Danmark på dette område.

Jeg håber, der er en vilje såvel hos regeringen, som hos de nye universitetsledelser til yderligere at udbygge vor internationale position. Vi i erhvervet vil gerne!

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Claudi Lassen

Fhv. formand, Videncenter for Fødevareudvikling, fhv. vicepræsident i Landbrugsraadet (1989-2008)
cand.agro. (Den kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1972)

0:000:00