Lavt dansk medicinforbrug bliver ikke sat over styr

INTERVIEW: Liberalisering af det veterinærmedicinske område er fortsat til forhandling på Christiansborg. Apoteker, industri og dyrlæger er imod. Men landbruget derimod er positive. Altinget spurgte hvorfor.
Lars Igum Rasmussen
Striden om liberalisering af dyremedicinen raser på Christiansborg.

Politikerne skal mødes med ministeren igen på tirsdag til det fjerde møde. Og det springende punkt i medicinhandleplanen er fortsat dyremedicin - eller det veterinærmedicinske område.

"Ingen aner, hvad en liberalisering af veterinærmedicinen vil betyde. Det ser fuldstændig uoverskueligt ud lige nu," som en sundhedsordfører siger til Altinget.

Onsdag havde Veterinærmedicinsk Industriforening (VIF) deputation for Folketingets Sundhedsvalg. De vil de omsiggribende bonus- og rabatordninger til livs. De mener, at de mange kontrolforanstaltninger, ministeren lægger op til, vidner om de betydelige risici, der ligger i en liberalisering, hvor apotekets monopol på veterinærmedicin brydes og fastprissystemet droppes.

Dokumentation

Kernepunkterne i Løkkes medicinhandleplan:

  • Apotekerrabatter strammes op. Det skal defineres, hvordan de omdiskuterede omkostningsbestemte rabatter skal forstås. Samtidig får apotekerne skiltepligt, hvor deres rabatter oplyses.

  • Området for veterinærmedicin skal liberaliseres. Det skal i fremtiden ikke kun være apoteksforbeholdt at sælge lægemidler til dyr. Priserne skal sættes fri. Så eksempelvis også grovvareselskaberne officielt må sælge medicin til landmændene.

  • Krav til basissortiment af håndkøbslægemidler i detailhandlen lempes. Så detailhandlen ikke ender med lagre af lægemidler, de ikke kan sælge.

  • Præcisering af medicinalindustriens omgang med apoteker og læger i forbindelse med bl.a. sponsorering og markedsføring.

  • Afgørelser i selvjustitsnævnene i apotekerverdenen, helsebranchen og på det veterinære område skal i fremtiden offentliggøres, som det kendes i dag fra medicinalindustriens etiske nævn, Nævnet for Medicinsk Informationsmateriale, NMI.

  • 0:000:00