L&F er rystet over minister: Underkender betydning af kvægundtagelse

SAMRÅD: Et samråd om den EU-undtagelse, der sikrer danske kvægbønder særlige gødnings-fordele, har efterladt L&F ”rystet”. Miljø- og fødevareministeren underkender alvoren af, hvis vi mister undtagelsen, siger L&F’s kvæg-formand. Ministeren føler sig dog ”ret sikker” på en forlængelse af ordningen.

Tyson W. Lyall

Hvad er det dog, han siger?

Det spørgsmål stiller formanden for L&F Kvæg, Peder Philipp, sig selv efter miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) onsdag var i samråd om den danske kvægundtagelse fra EU’s nitratdirektiv.

Under samrådet understregede ministeren ellers, at han arbejder for en forlængelse af undtagelsen i forhandlingerne med EU-Kommissionen om landbrugspakken (se dokumentation).

Men ministerens optræden på samrådet imponerer alligevel ikke L&F, som oplevede en alt for tilbagelænet tilgang til spørgsmålet.

Vi ønskede, at ministeren fik et rum til at løse udfordringerne. Men når han så direkte i et samråd udtaler, at han ikke er blevet gjort specielt opmærksom på landmændenes bekymringer, så bliver jeg rystet over, at han ikke er bevidst om sagens alvor.

Peder Philipp
Formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg

”Vi er bekymret over, at ministeren giver udtryk for, at han ikke oplever kvægundtagelsen som noget, det er specielt vigtigt for dansk kvægbrug,” siger kvæg-formand Peder Philipp.

For selvom ministeren ikke ville sætte konkrete tal på de mulige konsekvenser af et farvel til undtagelsen, oplyste han bl.a., at han på landbrugsmøder og i møder med enkelte landmænd ikke har oplevet én eneste ”løfte forholdet om kvægundtagelsen”.

”De ved godt, at det formentlig ikke er en kvægundtagelse, der vælter dansk kvægbrug,” tilføjede ministeren.

(Se sammendrag af samrådet ovenfor)

L&F: Forstår det ganske enkelt ikke
Den type udmelding kommer dog fuldstændig bag på Peder Philipp.

”Jeg har det svært med sådanne udsagn,” siger han og fortsætter:

”Vi har ved masser af lejligheder understreget vigtigheden af det her. Ministeren har haft rig mulighed til at høre vores bekymringer. Hans udsagn underkender den indsats, Martin Merrild (formand for L&F, red.) og Lars Hvidtfeldt (viceformand, red.) har gjort for at gøre opmærksom på alvoren. Så det her forstår jeg ganske enkelt ikke,” siger han.

Peder Philipp undrer sig endvidere over en kommentar, ministeren leverede til en historie fra Berlingske Tidende om landmanden Jeppe Bomann fra Vestjylland. Den vestjyske bonde forventer øgede omkostninger på 100.000 kroner årligt ved et farvel til kvægundtagelsen.

I relation til denne sag sagde ministeren bl.a.:

”Jeg tror ikke, der er en eneste bank i Danmark, der lukker et kvægbrug, som er drevet af en dygtig landmand på grund af manglende 100.000 kroner.”

Den kommentar imponerer ikke Peder Philipp, som efterlyser mere ”sjæl og kampgejst” fra ministeren.

Ifølge kvægformanden vil en manglende kvægundtagelse – særligt for bønder, som har hjemme i områder med megen husdyrdrift – ”gøre opgaven umulig”.

”Det her spørgsmål er helt afgørende for kvægbruget i Danmark,” siger han.

”Derfor er vi også rigtig glade for, at oppositionen synes, at der skal kæmpes hårdt for en bevarelse af undtagelsen.”

Ministeren er ”ret sikker” på undtagelse
Miljø- og fødevareministeren ønskede under samrådet ikke at oplyse noget konkret om, hvordan forhandlingerne med EU-Kommissionen udarter sig.

De oplysninger hører hjemme i det ”fortrolige rum”, regeringens forhandlinger med EU-Kommissionen foregår i, understregede han.

Esben Lunde Larsen ville imidlertid gerne indrømme, at et EU-nej til fortsat dansk kvægundtagelse vil være ”en streg i regningen” for regeringen.

Uden at ville forklare hvorfor, gav han dog et positivt indtryk af forhandlingerne – set med danske briller.

"Jeg er ret sikker på, at de forhandlinger – forhåbentlig – munder ud i, at vi naturligvis beholder vores kvægundtagelse," lød det undervejs fra ministeren.  

Ifølge Peder Philipp har L&F hidtil holdt forholdsvis lav profil i debatten, netop for at give ministeren ro til at forhandle. Det bliver der nu øjensynligt lavet om på.

”Vi ønskede, at ministeren fik et rum til at løse udfordringerne. Men når han så direkte i et samråd udtaler, at han ikke er blevet gjort specielt opmærksom på landmændenes bekymringer, så bliver jeg rystet over, at han ikke er bevidst om sagens alvor,” siger han.

S: Bliver kvægundtagelsen regeringens ”krigsskade”?
Socialdemokratiets fødevareordfører Simon Kollerup havde kaldt ministeren i samrådet onsdag, og han gik derfra igen uden at være blevet meget klogere.

”Det eneste nye er, at ministeren erkender, at der en vis sandsynlighed for, at landbrugspakken rammer regeringen i nakken. Men vi kunne overhovedet ikke få noget indblik i, hvordan regeringen vil sikre kvægundtagelsen, eller hvordan man vil forholde sig til et EU-afslag,” siger han.

Ligesom Peder Philipp undrede Simon Kollerup sig efter samrådet over ministerens overordnede tilgang til spørgsmålet.

Han tegner således et glansbillede af situationen for landets mælke- og kvægbønder, mener Simon Kollerup, som frygter, at regeringen ikke tager sagen alvorligt.

”Man kan få den mistanke, at kvægundtagelsen bliver den krigsskade, regeringen tager for at få sin landbrugspakke gennemført,” siger han om EU-forhandlingerne i ”det fortrolige rum” og gør afslutningsvis status:

”Status er, at vi efter samrådet stadig har Danmarks kvægbønder svævende i et ingenmandsland.”

Dokumentation

Historien kort:

I forlængelse af regeringens landbrugspakke fra februar modtog miljø- og fødevareministeren i foråret en pilotskrivelse fra EU-Kommissionen.

Kommissionen mener, at landbrugspakken på enkelte områder er strid med både vandramme-, nitrat- og habitatdirektivet.

Regeringen er stadig i dialog med Kommissionen om spørgsmålet, som i værste fald kan ende med en retssag mod Danmark.

Mens dialogen er i gang, har EU valgt ikke at forlænge den danske kvægundtagelse fra nitratdirektivet, som ellers udløb 31. juli.

Undtagelsen giver kvægbønder lov til (med såkaldt forhøjet harmonikrav) at udbringe 230 kg. husdyrgødning per hektar årligt mod normalt 170 kg.

Undtagelsen er betinget af flere foranstaltninger, heriblandt:

* Krav om at mindst 70 procent af arealet dyrkes med ”afgrøder med et særlig højt kvælstofoptag”.
* Græsarealer i omdrift må kun pløjes fra 1. marts til 1. juni.
* Jordbundsanalyser for kvælstof og fosfor foretages hvert fjerde år.

Den nuværende danske undtagelse blev vedtaget i september 2012 ved en afstemning i Nitratkomiteen. Holland, Nordirland, Italien og den nordlige del af Belgien gør brug af tilsvarende aftaler.

Kilder: Miljøstyrelsen, Landbrug og Fødevarer, Altinget og Information.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Peder Philipp

Formand, Danish Crown Beef Kreaturforum, fhv. formand, SEGES Kvæg, gårdejer
landbruger (Riber Kjærgaard)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00