Lokallister truet på livet

NYHED: Lokallisterne mister deres position som den fjerde største gruppe i landets byrådssale ved kommunalvalget, vurderer flere eksperter. Bødlen er de landsdækkende partier, som stiller op i alle kommuner. Lokallisternes Landsforening tror dog på uændret tilslutning trods færre kommuner.
Marie Andergren
Fakta
Kommunalvalget:

  • Der afholdes kommunalvalg tirsdag den 15. november 2005. Ved kommunalvalget vælger man kommunalbestyrelserne til de nye kommuner.

  • I de kommuner, der ikke bliver ændret i forbindelse med kommunalreformen, tiltræder den nyvalgte kommunalbestyrelse den 1. januar 2006.

  • I de kommuner, der skal sammenlægges, gælder andre regler. Her træder den nye kommunalbestyrelse først til den 1. januar 2007. I perioden frem til da fungerer de som et udvalg, der skal forberede den endelige kommunesammenlægning i 2007.

  • Den kommunalbestyrelse, som blev valgt i 2001, får til gengæld forlænget sin valgperiode frem til 2007. Bestyrelsen står for den daglige drift af kommunen.


  • Kilde: www.danmark.dk
    Lokallisterne vil miste deres position som den fjerde største gruppe i landets byrådssale, når danskerne 15. november skal stemme kommunalbestyrelses-medlemmer ind i de 98 nye storkommuner.

    Det vurderer kommunalforsker Roger Buch, lektor ved Danmarks Journalisthøjskole.

    "Lokallisterne lever af de hjemløse vælgere, som ikke kan stemme på deres landsdækkende parti, fordi eksempelvis DF, SF, KD og EL slet ikke stiller op i mange kommuner i dag. Men når kommunerne bliver skåret ned fra 271 til 98 kommuner, vil de landsdækkende partier formentlig stille op i samtlige kommuner, og det vil true lokallisternes livsgrundlag," siger Roger Buch til Altinget.

    En rundringning, som Altinget har foretaget til partikontorerne, bekræfter, at de nuværende syv partier, der er repræsenteret i Folketinget (SF, EL, R, DF, V, K og S) planlægger at stille op i alle 98 storkommuner.

    0:000:00