Debat

Madens Folkemøde: Vi har brug for en større samtale om vores forhold til mad

Mad er en vej til nydelse og velsmag, men også til viden, udvikling og vækst. Vi skal derfor tale mere om det, som vi spiser, og det, som vi skal spise i fremtiden, skriver Per Kølster og Lisbeth Olsgaard.

Når vi samler alle, der på den ene eller anden måde har et engagement i vores mad på ét sted, kan vi se udfordringer og muligheder ud fra mange forskellige optikker, skriver medlemmer af Madens Folkemøde.<br>
Når vi samler alle, der på den ene eller anden måde har et engagement i vores mad på ét sted, kan vi se udfordringer og muligheder ud fra mange forskellige optikker, skriver medlemmer af Madens Folkemøde.
Foto: Madens Folkemøde/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Engestofte Gods på Lolland lægger i weekenden rammer til Madens Folkemøde. Det er anden gang, at hele Maddanmark samles for at debattere, inspirere, udfordre og dele ud af det, som vi kan.

Engang var maden mest et spørgsmål om at få noget brændstof til kroppen. Hårdt arbejde, knappe ressourcer og et begrænset udvalg af råvarer betød, at maden ikke havde samme rolle, som den har fået i dag.

Nu kan vi vælge, købe spændende ting ind til hjemmekokkeriet eller spise godt ude og opfatter maden som noget, der skal give både oplevelse og nydelse. Maden har altså fået en helt anderledes og central rolle i de fleste danskeres liv, og vi er de seneste godt 20 år blevet forkælet med en restaurationsbranche, som har løftet det generelle niveau på vores madscene enormt og har vakt opsigt både herhjemme og i hele verden.

Det afspejler sig også i de råvarer og produkter, som danske avlere og fødevareproducenter står bag og som også – både når det angår kvalitet, udvalg og udbud – har rykket sig markant. Vi kan altså være glade for at have en fødevarebranche, som på rigtig mange og forskellige parametre har udviklet og løftet sig.

Så hvorfor skal vi så overhovedet tale om maden?

Uanset den på mange måder gode udvikling, som den danske mad- og fødevarescene har gennemgået, mener vi, at vi har brug for at blive ved med at stille sigtet skarpere og tale om det, som vi spiser lige nu, og ikke mindst det, som vi skal spise i fremtiden – hvad det skal være, hvor det skal komme fra, og hvordan vi skal fremstille det.

Vores fødevaresystem er komplekst, og det kan kun fungere optimalt og udvikle sig, hvis alle, der er en del af det – beslutningstagere, interessegrupper, industrien, landbruget, fiskeriet, uddannelsesinstitutionerne, kokkene og ikke mindst alle danskerne – indgår i en større og samlet samtale om vores mad

Per Kølster og Lisbeth Olsgaard
Bestyrelsesmedlemmer, Madens Folkemøde

Vi har på den ene side et godt afsæt. Som sagt en madscene, der har udviklet sig eksplosivt i en positiv retning, en underskov af dygtige avlere og producenter, der med hjertet og ambitionerne på rette sted frembringer gode og stadigt mere bæredygtige produkter.

Vi har en industri, der påtager sig ansvaret for at give deres bidrag til at løse nogle af de store verdensudfordringer, og en befolkning, som på mange måder stiller flere krav til det, som de køber ind og spiser.

På den anden side står vi med nogle udfordringer, som vi er nødt til at tage alvorligt, hvis vi skal vedblive med at være en fremsynet fødevarenation. Hvordan kan vi sikre en bæredygtig fødevareproduktion i fremtiden? Hvordan ændrer vi vaner og spiser mere grønt og mindre animalsk protein? Hvordan får vi flere unge til at vælge en vej ind i for eksempel kokkefagene og i en fødevarebranche, der skal leve af innovation?

En større samtale om mad

Spørgsmålene er mange, og de kan ikke altid løses ved, at man bare fokuserer på ét område og forsøger at løse det problem, som man ser der.

Vores fødevaresystem er komplekst, og det kan kun fungere optimalt og udvikle sig, hvis alle, der er en del af det – beslutningstagere, interessegrupper, industrien, landbruget, fiskeriet, uddannelsesinstitutionerne, kokkene og ikke mindst alle danskerne – indgår i en større og samlet samtale om vores mad.

Det er ambitionen med Madens Folkemøde. Vi inviterer til den samtale, hvor vi både deler viden, indsigter og udfordringer, viser, hvad vi allerede kan, og smager os gennem de fantastiske råvarer, som vi har, og dem, som vi måske skal satse på fremover.

Når vi samler alle, der på den ene eller anden måde har et engagement i vores mad på ét sted, kan vi se udfordringer og muligheder ud fra mange forskellige optikker og i bedste fald skabe nye relationer, samarbejder og løsninger, som skubber Danmark endnu længere frem som en af de mest fremsynede og innovative fødevarenationer i verden.

Derfor skal vi tale om vores mad. Kun sådan kan den blive en vej til nytænkning, forandring og vækst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Kølster

Formand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland, fhv. formand for Økologisk Landsforening, stifter og medejer af Kølster Malt & Øl
Agronom (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1979)

0:000:00