Mange virksomheder giver ulovlige sundhedsløfter på læskedrikke og barer

ANPRISNING: En stor del af sportsprodukter og måltidserstatninger giver i strid med reglerne sundhedsløfter, som de ikke kan holde, viser kampagne fra Fødevarestyrelsen. "Det er selvfølgelig trist," lyder det fra DI Fødevarer.

Barer, geler og læskedrikke er blandt andet udbredte i fitnesscentre. ARKIVFOTO. 
Barer, geler og læskedrikke er blandt andet udbredte i fitnesscentre. ARKIVFOTO. Foto: Loriene Perera/Ritzau Scanpix/Reuters
Sine Riis Lund

Vi gør, hvad vi kan for at vejlede og hjælpe virksomhederne med at give retningslinjer i det daglige, så det er selvfølgelig trist, at der er så mange, der ikke har fuldt reglerne korrekt.

Leif Nielsen
Branchedirektør, DI Fødevarer

Der er et kæmpe marked for og mange penge i denne type sundhedsprodukter, og derfor kører virksomhederne det helt til kanten, i forhold til hvad der er tilladt.

Camilla Udsen
Seniorrådgiver, Forbrugerrådet Tænk

Fire ud af ti virksomheder markedsfører i strid med loven måltidserstatninger og produkter tiltænkt både motionister og professionelle sportsudøvere.

Det viser resultatet af 64 kontrolbesøg, som Fødevarestyrelsen sidste år gennemførte af virksomheder, der sælger læskedrikke, geler, barer, elektrolytdrikke og måltidserstatninger.

“Det er en rigtig høj andel, som ikke har fulgt reglerne, og det er problematisk. Forbrugerne risikerer at blive snydt, fordi de kan få nogle forventninger, som produkterne ikke kan indfri," siger kontorchef Henrik Dammand Nielsen i et skriftligt svar.

Dokumentation

Om kontrolkampagnen

  • Fødevarestyrelsen besøgte i en kontrolkampagne sidste år 64 virksomheder, som sælger for eksempel måltidserstatninger og produkter som geler, barer og elektrolytdrikke, der bruges af både motionister og professionelle sportsfolk.
  • Fødevarestyrelsen fandt overtrædelser ved cirka 45 procent af de kontrollerede måltidserstatninger og cirka 40 procent af de produkter, der er tiltænkt sport og motion.

Kilde: Fødevarestyrelsen


0:000:00