Debat

Margrete Auken: Landbrugsstøtten skiller de grønne får fra de sorte bukke

DEBAT: Uden en grøn reform af landbrugsstøtten når vi aldrig EU's mål for klima og biodiversitet. Det skal Socialdemokratiet, Venstre og Radikale Venstre huske ved afstemninger i Europa-Parlamentet, skriver Margrete Auken (SF).

I denne uge skal Margrete Auken og resten af Europa-Parlamentet stemme om en reform af EU's landbrugspolitik. 
I denne uge skal Margrete Auken og resten af Europa-Parlamentet stemme om en reform af EU's landbrugspolitik. Foto: Niels Ahlmann Olesen Ritzau/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Kære socialdemokrater, venstrefolk og radikale.

I denne uge vil det vise sig hvem blandt os der tager den grønne omstilling alvorligt og hvem der bare vifter med det grønne banner fordi klimaspørgsmålet er blevet smart og ungt.

Fra tirsdag til fredag skal vi i Europa-Parlamentet igennem en maratonafstemning med 1.790 ændringsforslag om EU's landbrugsstøtte.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

I sidste uge kom der en virkelig sort nyhed: Jeres grupper i Europa-Parlamentet har indgået en aftale der, hvis den vedtages, vil kvæle ethvert håb om en grønnere landbrugsstøtte.

Faktisk er den aftale endnu værre end EU-Kommissionens oprindelige udspil. Derfor sætter vi nu alle sejl til for at overbevise oprigtige grønne kræfter i jeres grupper om at stemme imod de mest klima- og naturfjendtlige dele af aftalen. Vi tror og håber at I vil hjælpe os med at skubbe landbrugsstøtten i en grønnere retning.

Det er svært at forstå hvorfor man er så forhippet på at fastholde en fejlslagen landbrugsstøtte.

Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Klimarøveri ved højlys dag 
Uden en grøn reform af landbrugsstøtten når vi aldrig EU's mål for klima og biodiversitet. Landbruget er blandt de sektorer der belaster både klimaet og naturen allermest, men der er samtidig et kæmpe potentiale for at vende udviklingen.

En tanketom fortsættelse af den direkte hektarstøtte uden nævneværdige krav til klima og naturhensyn er klimarøveri ved højlys dag.

Vi skal væk fra et klima- og naturskadeligt landbrug, endda et der er voldsomt på støtten. De mange penge - 36 procent af hele EU’s budget - skal tværtimod gå til den påtrængende grønne omstilling af landbruget.

Ærlig talt er aftalen mellem jeres grupper helt sort. Hvilken del af aftalen der er værst er svært at afgøre, men at man forsat vil støtte dræning af tørv- og lavbundsjorde er i den grimme ende.

Disse jorde bidrager med ikke mindre end 25 procenet af drivhusgasudledningerne fra Europas landbrug.

Samtidig overses behovet for at give plads til naturen i det opdyrkede land på det skammeligste, og ikke mindre end 60 procent af støtten afsættes til direkte hektarstøtte med meget begrænsede klima- og naturhensyn. Det er katastrofalt.

Lad os hjælpe landmændene 
Det er svært at forstå hvorfor man er så forhippet på at fastholde en fejlslagen landbrugsstøtte. I stedet for at udpine naturen og forurene atmosfæren kunne landbrugsstøtten sagtens bruges til at gøre Europa både rigere, sundere, grønnere og skønnere.

I SF og den Grønne Gruppe arbejder vi intenst for at skatteydernes penge skal gå til grøn omstilling af landbruget. Pengene kunne for eksempel bruges til skovrejsning, omlægning til økologisk landbrug og naturgenopretning.

Det er kun toppen af mange, mange gode grønne tiltag, som kunne gøre landbrugsstøtten både natur- og klimavenlig.

Hvis Socialdemokratiet, Venstre og Radikale hjælper naturen når vi skal stemme og hvis hver af dem overtaler et par af deres gruppemedlemmer til det samme, er vi allerede meget tættere på mål.

Rigtig mange landmænd er også interesserede i at passe på naturen. Lad os først og fremmest hjælpe dem.

-----

Indlægget er undtagelsesvis kommateret, som skribenten ønsker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00