Debat

Mejeriforeningen: Mælk spiller vigtig rolle i en bæredygtig kost

DEBAT: Efterspørgslen efter mælkeprodukter vil stige i fremtiden. Så meget desto mere grund er der til at indtænke bæredygtighed i produktionen, skriver direktør Jørgen Hald Christensen.

I mejeribranchen har man et ansvar for, at produktionen af mejeriprodukter bliver mere bæredygtig, skriver Jørgen Hald Christensen.
I mejeribranchen har man et ansvar for, at produktionen af mejeriprodukter bliver mere bæredygtig, skriver Jørgen Hald Christensen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Hald Christensen
Direktør i Mejeriforeningen

Mælk i kaffen og ost og smør på brødet. Mejeriprodukter har en vigtig plads på det danske middagsbord. Sådan er det i dag, og sådan har det faktisk altid været. Både i den traditionelle sovs og i den moderne risotto.

I Danmark bruger vi op mod 13 procent af vores madbudget på mælk, yoghurt og ost. Og mælk og ost er blandt de varer, som vi hyppigst putter i indkøbskurven, når vi går gennem supermarkedet. Faktisk spiser og drikker vi i gennemsnit 130 liter mælk og mælkeprodukter per dansker om året.

Men det er ikke kun i Danmark, mælkeprodukterne er populære. Det er de også uden for de danske grænser. Og med en voksende middelklasse globalt vil efterspørgslen efter mælk, smør og ost kun stige i den nære fremtid.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Den stigende efterspørgsel gør det så meget desto vigtigere, at vi kaster et grundigt blik på, hvordan vi gør produktion og forbrug af disse produkter så bæredygtig som mulig. Derfor arbejder mejerisektoren med at skabe en bæredygtig udvikling med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Mejerisektorens bidrag
Særligt i forhold til målene ”Afskaf fattigdom” og ”Stop sult” kan mejerisektoren bidrage. Ifølge FN vil vi i 2050 være op mod 10 milliarder mennesker i verden. Det betyder flere munde at mætte og en større efterspørgsel efter sunde, næringsrige og sikre fødevarer.

Mejeriprodukter indeholder en række vigtige vitaminer og mineraler, som børn og voksne skal have hver dag – og er derfor en nem og tilgængelig måde at få en sund og næringsrig kost på.

Jørgen Hald Christensen
Direktør i Mejeriforeningen

På den baggrund er det oplagt at stille følgende spørgsmål: Hvilken rolle spiller mejeriprodukter i fremtidens bæredygtige kost? Jeg kan se tre tydelige grunde.

1. Vi forpligter os på bæredygtighed: For det første er mejeriprodukter en vigtig kilde til sund, sikker og næringsrig føde for mange mennesker over hele verden. Mejeriprodukter indeholder en række vigtige vitaminer og mineraler, som børn og voksne skal have hver dag – og er derfor en nem og tilgængelig måde at få en sund og næringsrig kost på.

Men med en fødevare, som er så udbredt, har mejerisektoren selvfølgelig også et stort ansvar for, at vi udfylder vores rolle så ansvarligt som muligt og ser på, hvordan vi kan være med til at løse de udfordringer, vi står overfor i forhold til bæredygtighed.

For vi anerkender, at produktionen af mejeriprodukter påvirker klimaet – ligesom al menneskelig aktivitet. Det sker blandt andet ved udledning af drivhusgasser fra malkekvæg, fra transport og fra produktion af emballage. Det skal vi arbejde for at reducere. Og vi har særligt fokus på udledningerne fra malkekvæget, som står for den største påvirkning.

Derfor har mejerisektoren både i Danmark og internationalt også forpligtet sig til at arbejde med bæredygtighed. I 2016 underskrev den internationale mejeriorganisation (IDF) og FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) Rotterdamerklæringen, som fastslår, at mejerisektoren er afgørende for at brødføde verdens voksende befolkning på en bæredygtig måde. Samtidig forpligter Rotterdamerklæringen også mejerisektoren til at arbejde for en bæredygtig udvikling og bidrage til FN’s Verdensmål.

2. De bæredygtige initiativer er allerede skudt i gang: For det andet arbejdes der allerede med bæredygtighed i mejerisektoren. I hele værdikæden fra mark til middagsbord arbejder vi for at reducere vores påvirkning, genanvende ressourcer og effektivisere. Og viljen til at skabe en omstilling er stor.

På gårdene arbejder mælkeproducenterne med forskellige typer af gårdprogrammer, som giver dem værktøjer til at reducere forbrug af vand og energi, få en bedre udnyttelse af jorden og reducere udledningen af drivhusgasser.

På mejerierne arbejder man også fokuseret med at lave nye typer af emballager, som er mere miljøvenlige, og man arbejder på at reducere udledninger fra transporten og klimapåvirkningen fra forarbejdningsprocesserne.

Derudover understøtter både Mejeriforeningen og vores mejerier forskningen i nye løsninger. Det drejer sig både om forskning i nye teknologiske løsninger til staldene, nye fodringsstrategier, avlsprogrammer, som kigger på udvælgelse af den optimale arvemasse hos malkekøerne, og løsninger til lagring af kulstof i skov og græs.

3. Klimatilpasning er god forretning: For det tredje er der også – udover det samfundsmæssige hensyn – et forretningsmæssigt potentiale for både landmænd og mejerier i at blive mere bæredygtige. Det er i vores egen interesse at arbejde med klimatilpasning, og det er selvfølgelig også en klar motivation for at ændre noget.

Den danske sommer 2018 har meget konkret vist os, hvordan konsekvenserne af klimaforandringerne ser ud – og de har vist os, at de også kan gøre rigtig ondt på mælkeproducenterne.

Da tørken ramte, voksede afgrøderne på markerne ikke længere, og det kostede mælkeproducenterne store tab. Samtidig var de høje temperaturer en udfordring for de danske malkekøer, der risikerede at blive ”varmestressede”. Det betød, at landmændene måtte tage en række forholdsregler for at afbøde et stort dyk i køernes mælkeydelse.

Det er altså ikke kun varm luft, når vi i sektoren implementerer nye løsninger og tiltag, som skal styrke mælkeproducenternes robusthed overfor klimaforandringerne og reducere vores egen påvirkning på klimaet. Det er både god forretning, rettidig omhu og hensyn til samfundet.

Mejeriforeningen inviterer til dialog
Det var tre grunde til, at mejeriprodukter har en vigtig rolle at spille i fremtidens bæredygtige kost. Tre grunde, der viser os, at der allerede sker meget i sektoren.

Men det stopper slet ikke der. Vi skal fortsat arbejde med at finde nye løsninger, der kan hjælpe os til at reducere vores påvirkning af klima og miljø og øge vores bidrag til udfordringerne med at frembringe sunde, sikre og næringsrige fødevarer til den voksende befolkning. Mejerisektoren er en del af løsningen på fremtidens udfordringer, men vi kan ikke gøre det alene.

Derfor vil vi gerne i dialog med alle, der har gode ideer og tanker om fremtidens bæredygtige fødevaresektor. Med afsæt i verdensmål nummer 17 om partnerskaber inviterer vi i Mejeriforeningen til dialog om, hvordan vi kan gøre fremtidens mejerisektor endnu mere bæredygtig. Og dialog om, hvilken rolle mejeriprodukter spiller i fremtidens bæredygtige kost.

Vi inviterer førende forskere, politikere, eksperter og ngo’er til dialog om, hvordan vi får skabt de nødvendige omstillinger og resultater. Det sker i første omgang på vores konference på Christiansborg torsdag 22. november med dialog om, hvordan vi sikrer en bæredygtig udvikling af mejerisektoren. Konferencen er endnu et skridt mod en mere bæredygtig mejerisektor – og vi håber, du har lyst til at være med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Hald Christensen

direktør, Mejeriforeningen (fratræder marts 2022)
MBA (Henley 2005), cand.scient. i biologi og kemi (Aarhus Uni. 1985)

0:000:00