Miljøminister bekymret over brak-oppløjning

NYHED: Både fødevare- og miljøministeren skal i samråd efter undersøgelser har vist, at landmændene har pløjet langt flere brakmarker op end hidil antaget. Miljøministeren lover handling.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det bekymrer mig, at der er pløjet mere brak op, end vi forestillede os, da vi lavede brakindsatsplanen tidligere på året.

Troels Lund Poulsen
Miljøminister (V)

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og miljøminister Troels Lund Poulsen (V) kan godt gøre sig klar.

Efter gårsdagens offentliggørelse af oppløjede brakmarker vil oppositionen nu have en forklaring fra de ansvarlige ministre. Miljøminister Troels Lund Poulsen siger dog allerede nu, at han også er bekymret for udviklingen.

Fødevareøkonomisk Institut har tidligere vurderet, at der kun ville forsvinde mellem 25.000 og 50.000 hektar, efter at EU's landbrugsministre vedtog at fjerne brakforpligtelsen i 2008.

Men de nye tal viser, at plovelysten hos de danske landmænd har været noget større end beregnet. Hvor der før var 154.000 hektar brakmark i Danmark, er tallet nu nede på 72.000. Dvs. i alt 80.000 hektar brakmarker som blev oppløjet i stedet for de 25.000 til 50.000 hektar.

Miljøminister Troels Lund Poulsen kontaterer, at danske landmænd har været hurtige til at læse braklægningssignalerne fra EU-kommissionen.

"... Det bekymrer mig, at der er pløjet mere brak op, end vi forestillede os, da vi lavede brakindsatsplanen tidligere på året," siger Troels Lund Poulsen.

Han siger ligesom blandt andet De Radikale, at de nye tal betyder, at miljøudfordringen er blevet større.

"Og det må vi forholde os til, når vi til efteråret evaluerer VMPIII og Pesticidplanen. Desuden vil jeg også gerne slå fast, at målsætningen om at der skal udlægges 30.000 hektar randzoner i 2009 og 50.000 i 2015 står klippefast.  Jeg er fast besluttet på, at hensyn til landbrugets merproduktion ikke må få negative konsekvenser for natur og miljø," siger Troels Lund Poulsen. 

Han gør det klart, at den større oppløjning kan betyde, at regeringen må justere eller stramme dele miljøreglerne i forbindelse med evalueringen af VMP III og Pesticidplanen. 

0:000:00