Minister ikke klar med lovet beslutningsgrundlag om havforskningsskib

SKIB: Forskningsministeren kommer ikke til at leve op til sit løfte om at præsentere et beslutningsgrundlag om et nyt havforskningsskib i første halvår. Det vækker frustration blandt danske havforskere og borgerlige politikere.

Dana IV i isfyldt farvand.
Dana IV i isfyldt farvand.
Andreas Krog

Det er en klar aftale fra aftalen om forskningsreserven, at der skulle foreligge et beslutningsgrundlag. Så det er på alle måder utilfredsstillende, at man ikke respekterer de aftaler, der indgås i Folketinget.

Ulla Tørnæs
MF, forskningsordfører, Venstre
Fakta
Pris og opgaver for et nyt skib
Prisen for et nyt forskningsskib vil være i omegnen af 320 - 340 millioner kroner. Der er dog kun behov for omkring 180 millioner kroner i offentlig støtte, da DTU forventer at finansiere resten ved hjælp af egenfinansiering og fondsbidrag. 

Det nye skib skal blandt andet kunne bruges i Arktis og skal derfor have en høj isklasse, så man kan komme til iskanten samt ind i løs- og førsteårsis. 

Det nuværende havforskningsskib, Dana IV, sejler op til 230 dage om året og benyttes til havforskning for danske forskningsmiljøer, forskning og uddannelse i internationalt samarbejde, fiskeriforskning for Miljø- og Fødevareministeriet og miljømonitering for EU.

Usikkerheden om fremtiden for dansk havforskning og især dansk havforskning i Arktis kommer til at vare lidt endnu.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kommer nemlig ikke til at fremlægge et beslutningsgrundlag om et nyt havforskningsskib i første halvår af 2020, sådan som hun ellers havde lovet. Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriets presseafdeling til Altinget.

Danmarks eneste oceangående og isforstærkede havforskningsskib, Dana IV, skal skrottes senest i 2023, og der er endnu ikke afsat offentlige penge til medfinansiering af et nyt skib. Men i aftalen om den såkaldte forskningsreserve, som blev indgået i starten af november 2019, står der, at forskningsministeren senest medio 2020 skal komme med et beslutningsgrundlag.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024