Minkkommissionen: Mette Frederiksen har groft vildledt offentligheden, men det var ikke med vilje

Der er hård kritik af statsministeren i Minkkommissionens rapport, som dog konkluderer, at hun ikke havde til hensigt at vildlede minkavlerne og offentligheden. Ansvaret lægges i højere grad over på en række højtstående embedsmænd – heriblandt Frederiksens egen departementschef.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det var en grov vildledning af både danske minkavlere og den brede offentlighed, da statsminister Mette Frederiksen (S) sagde, at alle mink i Danmark skulle slås ihjel.

Sådan lyder konklusionen fra Minkkommissionen. Den retter hård kritik mod statsministeren for hendes udtalelse på pressemødet 4. november 2020.

Minkkommissionen vurderer dog samtidig, at det ikke var statsministerens hensigt at tale usandt.

"Kommissionen finder således, at Mette Frederiksens udmeldinger på pressemødet den 4. november 2020 objektivt set var groft vildledende, men at Mette Frederiksen subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil," skriver Kommissionen i beretningen.

Kommissionen skal ikke vurdere ministres eventuelle retlige ansvar i sagen, og den har derfor ikke vurderet, om Mette Frederiksens vildledning kan ses som grov uagtsomhed.

Det efterhånden sagnomspundne pressemøde den 4. november 2020 blev starten på aflivningen af de danske mink. Fire dage senere måtte regeringen dog orientere Folketinget om, at der var behov for ny lovgivning for at gennemføre aflivning af raske mink uden for de såkaldte smittezoner.

Efterfølgende resulterede håndteringen af den ulovlige instruks om minkaflivninger i, at et flertal i Folketinget udtrykte mistillid til daværende fødevareminister Mogens Jensen (S), som trak sig. I april 2021 besluttede Folketinget at nedsætte en såkaldt granskningskommission, som skulle undersøge forløbet bag minksagen.

Enhedslisten afviser rigsretssag
Hvorvidt det var grov uagtsomhed, at Mette Frederiksen ubevidst vildledte offentligheden er et politisk spørgsmål, som skal afgøres af Folketinget, da Minkkommissionen ikke kan udtale sig om ministeransvar.

Der er dog ikke megen kritik at spore hos de partier, som sikrer Mette Frederiksens plads i Statsministeriet. Både Radikale og SF vil først nærlæse beretningen som består af ni bind, før de kommer med en endelig konklusion.
SF fortæller dog, at partiet vil lægge vægt på, om lovbruddet skete med forsæt.
 
”Der tegner sig et billede af, at statsministeren ikke vidste, at der ikke var hjemmel,” siger SF’s gruppeformand Karina Lorentzen.

Hos det tredje og sidste støtteparti er opbakningen til regeringen mere entydig. Enhedslisten afviser både, at der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod Mette Frederiksen eller udtrykke mistillid til hende.

Ansvaret lægges hos embedsmændene
Mens Minkkommissionen konkluderer, at Mette Frederiksen ikke bevidst har vildledt i sagen, rettes der skarpere kritik mod en række topembedsmænd. Her vurderer kommissionen, at der er grundlag for disciplinærsager.

Det gælder blandt andet Frederiksens egen departementschef Barbara Bertelsen, rigspolitichef Thorkild Fogde, Justitsministeriets departementschef Johan Legarth og daværende departementschef i Miljø- og Fødevareminister Henrik Studsgaard – som nu leder Miljøministeriet.

I rapporten skriver Kommissionen, at både Barbara Bertelsen og Thorkild Fogde ”har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed”, at der er grundlag for at søge at stille dem til ansvar for ”medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet” i forbindelse med opretholdelsen af vildledningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00