Farvel til Kjer: Her er aktørernes dom

AFSKED: Efter otte måneder som miljø- og fødevareminister går Eva Kjer Hansen (V) af. Men vil hun blive savnet, og hvad kommer hendes eftermæle til at være? Altinget har bedt en række aktører give deres dom over den afgående minister.

Foto: Claus Bjørn Larsen
Frederik Tillitz

Efter otte måneder på ministertaburetten er Eva Kjer Hansen (V) trådt af.

Efter en uge i politisk modvind fældede anklager om rod i landbrugspakken den nu tidligere miljø- og fødevareminister. Lørdag valgte hun at trække sig, efter at et flertal i Folketinget med støttepartiet Konservative i spidsen erklærede mistillid til hende som minister.

Nu har Eva Kjer Hansen taget sin afsked, og derfor har Altinget spurgt en række danske organisationer, der til dagligt beskæftiger sig med natur og landbrug, hvordan hendes eftermæle kommer til at være.

Verner W. Hansen, Formand for Danmarks Sportsfiskerforbund
Med den nye regering fik vi et nyt ministerium og en ny minister, der skulle varetage interesser for både natur, miljø og erhverv. Men vi fik entydigt en minister, der udelukkende var landbrugsminister og det i høj grad på bekostning af naturen. Alle hendes initiativer skabte naturforringelser, og jeg kan ikke umiddelbart få øje på en eneste ting, hun har gjort godt.

Det værste er det forløb, der har været omkring den ændring af merudledning af kvælstof, fosfor og pesticider til vores vandmiljø samt hendes meget tætte parløb med Bæredygtigt Landbrug. En protestorganisation, der ikke har noget med bæredygtighed at gøre.

Per Kølster, Formand for Økologisk Landsforening
Vi har oplevet, at Eva Kjer Hansens tilgang har været meget afmålt. Ikke at tilgangen har været afvisende, men den har ikke været præget af en virkelig vilje til økologi. Der er nu behov for andre boller på suppen.

Landbrugspakken er meget problematisk set med økologiske briller. Vi blevet misbrugt til at være en undskyldning for, at man kan øge tilførelsen af kvælstof konventionelt.

Det er dog godt, at der er blevet tilført midler til omlægning og økologitilskud. Og så har hun været imødekommende omkring hele problemstillingen omkring regelforenkling. Lige meget hvilken holdning, man har til landbrug, så oplever alle den meget kraftige regelstyring. Det har været meget positivt.

Lars Pram, Direktør i Forbrugerrådet Tænk
Eva Kjer har været ret fokuseret på kemi og uønsket kemi i forbrugerprodukter. Det har været vigtigt for hende, og hun har sat fokus på, hvordan der kunne komme en bedre regulering på området.

Hun har sagt, hun gerne ville tage kampen i EU for at få iværksat forbuddet mod forskellige hormonforstyrrende stoffer. Hun kunne dog godt være gået videre og sagt, at Danmark burde have gået foran.

I den korte tid, hun har siddet, har hun brugt en del krudt på landbrugsområdet. Ikke på at dyrke forbrugerområdet. Hun har været erhvervets minister.

Karen Hækkerup, direktør i Landbrug og Fødevarer
Eva Kjer Hansen landede landbrugspakken, som de borgerlige partier var gået til valg på. Det har hun leveret, og det har været af ekstremt stor vigtighed. Hun har været optaget af at ville levere det, som var blevet lovet. Der er nogle ting, som vi har haft brug for, fordi vi netop står i sådan en økonomisk presset situation. Det er vi utrolig taknemmelige over.

Eva Kjer Hansen har haft stor villighed til at ville komme ud og være til stede. Hun er fagligt kompetent og kender området, hun har rejst land og rige rundt, samtidigt med at hun har passet de mange EU-møder og også eksportfremstød langt væk. Hun har arbejdet solen sort, og det har vi også sagt hende tak for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Lars Pram

Adm. direktør, Dansk Sygeplejeråd
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00