Ny aftale: Danskerne får dyrere, men renere drikkevand

DRIKKEVAND: Regeringen har landet en ny aftale, der skal beskytte drikkevandet mod pesticider. Aftalen indeholder også et sprøjteforbud, der finansieres gennem vandregningen. 

Med den nye aftale får landbruget og kommunerne frem til og med 2022 til at udfase brugen af pesticider tæt på vandboringer. 
Med den nye aftale får landbruget og kommunerne frem til og med 2022 til at udfase brugen af pesticider tæt på vandboringer. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Anders Brønd Christensen

Det var en glad miljø- og fødevareminister, der fredag morgen kunne offentliggøre en ny aftale, der skal beskytte danskernes rene drikkevand. 

"Drikkevandet er en af vores mest værdifulde ressourcer, og derfor er jeg glad for, at det nu skal være slut med at sprøjte med pesticider nær drikkevandsboringer," sagde Jakob Ellemann-Jensen (V) til de fremmødte i Miljø- og Fødevareministeriet. 

"Med denne brede aftale sikrer vi både, at danskerne kan have tillid til, at der altid kommer rent vand ud af hanen, og at de landmænd, der bliver berørt af sprøjteforbuddet, får en ordentlig erstatning," uddyber Jakob Ellemann-Jensen.

Den nye aftale er et tillæg til aftalen om pesticidstrategien, der blev indgået mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Radikale Venstre i 2017.

Med denne brede aftale sikrer vi både, at danskerne kan have tillid til, at der altid kommer rent vand ud af hanen, og at de landmænd, der bliver berørt af sprøjteforbuddet, får en ordentlig erstatning.

Jakob Ellemann-Jensen (V)
Miljø- og fødevareminister

Sprøjteforbud fra 2022
Med den nye aftale får kommunerne til opgave at arbejde sammen med landbruget om at udfase brugen pesticider i de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder, hvor danskernes drikkevand bliver hentet op fra grundvandet.

Kommunerne skal gennemgå alle de boringsnære områder – svarende til et areal, der er cirka dobbelt så stort som Samsø – og vurdere, om vandboringen eksempelvis skal flyttes, om landmanden vil omlægge til økologi, om der skal indføres et lokalt sprøjteforbud, eller om jorden skal opkøbes. 

Det får kommunerne til og med 2022 til at gøre. Og hvis ikke det har den ønskede effekt, er partierne bag aftalen enige om at indføre et generelt sprøjteforbud.

Men selvom der er lidt tid at løbe på, så er det ikke ensbetydende med, at landbruget kan hvile på laurbærrene, mener miljøordfører i Socialdemokratiet Christian Rabjerg Madsen.

"Hvis det viser sig, at kommunernes indsats ikke er tilstrækkelig, så indfører vi et generelt forbud mod sprøjtning i boringsnære beskyttelsesområder. Det sender et vigtigt signal til både kommuner og landbruget om, at det vil være en god idé at komme hurtigt i gang og få sikret, at der ikke siver pesticider ned i drikkevandet," siger han. 

Først gulerod, så hammer
Ida Auken (R) lægger ikke skjul på, at hun gerne så, at sprøjteforbuddet trådte i kraft hurtigere. Hun fokuserer dog på, at det endelig er lykkedes at indgå en aftale, der fremtidssikrer det danske grundvand. 

"Nu har vi et par år, hvor vi kan lokke landbruget med en gulerod, og så er det først bagefter, hammeren falder. Så nu har de tid til eksempelvis at omlægge til økologi, som aftalen også sikrer flere midler til," fremhæver hun. 

Aftalen finansieres blandt andet ved, at forbrugernes vandregning bliver en anelse dyrere. I Miljø- og Fødevareministeriet forventer man, at den gennemsnitlige husstand fremover skal betale 8-12 kroner mere om året for sit drikkevand. 

Netop finansieringen af et sprøjteforbud har tidligere været et stridspunkt mellem regeringen og landbruget, der hver har fremlagt deres regnestykker for, hvor meget det vil koste at gennemføre et forbud. Bæredygtigt Landbrug skønnede i december prisen til at være 1,4 milliarder kroner, mens regeringens eget estimat lander på mere beskedne 570 millioner kroner. 

Ris og ros til aftalen
I Danva er man også glad for den nye aftale, som direktør Carl-Emil Larsen kalder en gave til danskerne. 

”Det er en fin aftale. Danva har arbejdet for det her i knap 20 år. Det er en stor dag for Danmark," siger han. 

I Danmarks Naturfredningsforening roser man ligeledes den nye aftale. Maria Reumert Gjerding, præsident i DN, siger, hun er uendelig glad for, at der er landet en bred aftale.

"Det er helt enestående, at vi i Danmark kan pumpe grundvand op og drikke det uden at rense det først. Det er en unik ressource, som vi skal passe godt på," siger hun.  

I Landbrug & Fødevarer er begejstringen dog mere afmålt. 

Formanden i Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, understreger, at drikkevandet allerede var godt beskyttet inden den nye aftale. Han fremhæver dog, at den nye aftale giver stabilitet og ro og opfordrer politikerne til at trække i arbejdstøjet med det samme. 

"Politikerne har givet os til udgangen af 2022, og derfor er det strengt nødvendigt, at vandforsyningerne og kommunerne hurtigst muligt indkalder de berørte landmænd til møder," siger Martin Merrild.

Ud over det kommende sprøjteforbud indeholder aftalen også andre tiltag, der skal fremtidssikre det rene drikkevand. Det er blandt andet nye screeninger for flere stoffer, forbud mod salg af koncentrerede pesticider til private og nye indsatser, der skal fremme bæredygtig anvendelse af pesticider. 

Se hele aftaleteksten her, eller læs regeringens faktaark om aftalen. 

Dokumentation

Her er aftalens initiativer til at beskytte drikkevandet.

1.  Sprøjteforbud i boringsnære beskyttelsesområder 

2.  Screening af drikkevandet for flere stoffer

3.  Forbud mod salg af koncentrerede pesticider til private

4. Indsatser for at fremme bæredygtig anvendelse af pesticider.

Der er afsat 51 mio. kr. til initiativerne i pakken. 

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00