Ny måling: Knap halvdelen af danskerne vil tillade minkavl igen

Mandag kommer SSI med sin vurdering af, om det er sundhedsmæssigt forsvarligt at have minkavl i Danmark. Næsten halvdelen af danskerne mener, at minkavl igen skal tillades. 

Mink aflives og pelses på minkfarm ved Næstved i november 2020. Mandag er SSI klar med sin vurdering af, om det igen er sundhedsmæssigt forsvarligt at avle mink i Danmark mandag. Arkivfoto.<br>
Mink aflives og pelses på minkfarm ved Næstved i november 2020. Mandag er SSI klar med sin vurdering af, om det igen er sundhedsmæssigt forsvarligt at avle mink i Danmark mandag. Arkivfoto.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Næsten hver anden dansker mener, at minkavl igen bør tillades i Danmark. 

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Epinion for Altinget.

Her svarer 46 procent af befolkningen nemlig, at minkavl igen bør være tilladt i Danmark, mens 37 procent er imod, at minkerhvervet genoptages på dansk jord. 

16 procent har svaret 'ved ikke.'

Danskernes holdning til spørgsmålet er dermed splittet - dog med overvægt til at minkavl igen skal tillades - når Statens Serum Institut (SSI) mandag afleverer sin vurdering, af om det er folkesundhedsmæssigt forsvarligt at genoptage erhvervet, til Sundhedsministeriet.

Det oplyser SSI til Altinget.

Vurderingen vil være afgørende for om minkavl - der har været forbudt i Danmark siden slutningen af 2020 - igen kan tillades, da regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen har gjort det klart, at regeringen igen vil tillade minkavl, hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

"Den eneste grund til, at der er et midlertidigt forbud mod produktion af mink i Danmark er af hensyn til folkesundheden. Der er ikke andre elementer, der indgår i det. Så når vi tager stilling - på fornyet grundlag - fra regeringens side til det her spørgsmål, så er det et folkesundhedsspørgsmål og ikke alle mulige andre aspekter," lød det fra statsministeren i slutningen marts.  

Fakta

Om målingen

Denne undersøgelse er udarbejdet på baggrund af i alt 1.089 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover.

Interviewene er indsamlet online på Epinions Danmarkspanel i perioden 20. Apr – 27. Apr 2022.

Respondenterne har besvaret følgende spørgsmål: 

Mener du, at minkavl igen bør være tilladt i Danmark?

 

Svarene fordeler sig således: 

Ja - 46 procent

Nej - 37 procent

Ved ikke - 16 procent

Ønsker ikke at svare - 1 procent

 

Den statistiske usikkerhed er på +/-  procentpoint. 

En procent overvejer comeback

I begyndelsen af april stod det klart, at blot 15 ud af 1.243 minkavlere har søgt om dvalekompensation og dermed tilkendegivet, at de overvejer at genoptage erhvervet. 

Det svarer til blot én procent af minkavlerne. 

Minkavlernes egen formand, Tage Pedersen, har da også slået fast, at der ikke længere er nogen fremtid for minkerhvervet i Danmark.

Læs også

Blå og røde partier dybt uenige

To af regeringens støttepartier, SF og Enhedslisten, har da også brugt tallene til at hælde yderligere benzin på bålet for at forbyde minkavl permanent. 

"Tallene understreger, at der er et meget lille ønske om at starte op igen, og det kan jeg også godt forstå. Det hører fortiden til at putte dyr ind i bittesmå bure for at opdrætte dem til pelsavl, og derfor er det oplagt, at man lukker industrien ned nu,” lød det fra SF’s fødevare- og dyrevelfærdsordfører, Carl Valentin, til Altinget.

Samme holdning gav Enhedslistens fødevare- og dyrevelfærdsordfører Søren Egge Rasmussen udtryk for.

"Jeg tror, mange minkavlere har erkendt, at dansk minkavl er fortid. At der så er én procent, der er stædige, det er, hvad det er. Den mulighed har de i lovgivningen, men det er ikke en mulighed, som Enhedslisten mener, at de skulle have haft," sagde han. 

Omvendt befinder de to største blå partier i form af Venstre og Konservative sig i den modsatte lejr. 

Her er holdningen, at det midlertidige forbud bør ophæves.

“Det burde allerede været blevet ophævet. Corona er ikke længere en samfundskritisk sygdom, og når der er efterspørgsel efter minkpels i verden, vil det være ærgerligt, hvis ikke den danske branche får lov at starte op igen,” sagde Konservatives fødevareordfører, Per Larsen, til Altinget i marts.

Han fik opbakning af Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen.

"Der er noget principielt i det. Vi lavede en aftale med regeringen om, at der skulle være en dvaleordning, så det kunne være muligt at starte op igen, når der ikke længere er problemer med folkesundheden. Så de, der har lyst til at genoptage, skal selvfølgelig have lov til det," sagde han til Altinget.

Radikale har endnu ikke givet sin holdning til spørgsmålet til kende.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00