Nyfødte kalve har krav på vand, når de transporteres. Men ifølge nyt ekspertnotat ved ingen, om de får det

Der findes ikke forskning, der kan slå fast, om nyfødte kalve kan drikke vand på transporter, konkluderer eksperter fra Aarhus Universitet i et nyt notat til regeringen. Dyrenes Beskyttelse kræver øjeblikkeligt forbud. Kalve skal "selvfølgelig" have adgang til vand, siger minister.

Danmark eksporterede sidste år knap 50.000 kalve, der var under to måneder gamle, til opfedning i udlandet. Ifølge EU-regler skal de tilbydes vand på turen.
Danmark eksporterede sidste år knap 50.000 kalve, der var under to måneder gamle, til opfedning i udlandet. Ifølge EU-regler skal de tilbydes vand på turen.Foto: Rainer Jensen/AP/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Danmark sender hvert år flere tusinde nyfødte kalve ud af landet til opfedning uden garanti for, at kalvene kan drikke vand på transporterne.

I dag er der nemlig ingen dokumentation for, at de såkaldte spædekalve er i stand til at drikke af det udstyr, der skal give dyrene adgang til vand på lastbilerne.

Uden adgang til vand er transporterne et overgreb på kalvene og et klokkeklart brud på EU-forordningen. Det bør stoppes med det samme.

Britta Riis
Direktør, Dyrenes Beskyttelse

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00