Økologer appellerer til L&F

GMO: Økologisk Landsforening appellerer i et åbent brev til Landbrug & Fødevarer om en fælles linje i forhold til GMO.
Økologisk Landsforening appellerer til Landbrug & Fødevarer om at danne fælles front i GMO-debatten.
Økologisk Landsforening appellerer til Landbrug & Fødevarer om at danne fælles front i GMO-debatten.Foto: Julie Charlotte Christensen/ Altinget
Peter Baggesgaard Hansen
Fakta

Økologisk Landsforenings krav til ny GMO-lov 

Hvis det ender med dyrkning af GMO-afgrøder i Danmark, er det et ufravigeligt krav fra Økologisk Landsforening, at økologiske landmænd og -virksomheder holdes 100 procent skadesløse. Økologisk Landsforening håber, at L&F kan støtte dette samt følgende krav til en ny GMO-lov:

  • De økologiske landmænd skal have en sikkerhed for kompensation for al GMO-forurening, uanset, hvor forureningen er kommet fra, uanset hvornår det er sket; uanset om sameksistens krav til afstand mv. er overholdt; og uanset om forureningskilden kan identificeres og uanset mængder.
  • Det er de GMO-dyrkende landmænd, der skal afholde alle udgifter forbundet med at holde andres afgrøder, foder, såsæd og færdigprodukter fri for GMO, herunder testning, adskillelse under transport, maskinrensning mv.
  • Der skal etableres kompensationsmuligheder for handelsled efter landmanden, dvs. virksomheder, der forarbejder og sælger økologiske fødevarer.

Kilde: Åbent brev fra Økologisk Landsforening

Revisionen af de danske GMO-regler trækker stadig ud, og det er ikke kun på Christiansborg, at debatten kører. I et åbent brev til Landbrug & Fødevarer appellerer Økologisk Landsforening til, at landbrugets organisation øger ambitionsniveauet, når det gælder beskyttelsen af landmænd, der ønsker at dyrke GMO-frit.

Allerhelst ønsker foreningen, at Danmark helt fravælger GMO-afgrøder. Sker det ikke, vil de have garanti for, at økologiske producenter kompenseres fuldt ud for eventuelle tab.

L&F åben for dialog
Økologisk Landsforening opstiller i brevet tre krav, som de appellerer til, at L&F bakker op om i de videre forhandlinger (se boks). Formand for Landbrug & Fødevarer Niels Jørgen Pedersen forholder sig ikke direkte til kravene, men understreger i et svar bragt i Effektivt Landbrug, at Landbrug & Fødevarer er klar til dialog:

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00