Økologiske svin trodser spredningen af MRSA

MRSA: Nye tal fra Fødevarestyrelsen viser, at kun seks procent af de økologiske svinebesætninger er ramt af MRSA, hvor der for det konventionelle landbrug er tale om 70-80 procent.

Tallene fra Fødevarestyrelsens screening i efteråret 2015 viser, at det sunde, naturlige liv med masser af plads og frisk luft er en effektiv strategi imod MRSA. Det skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse. 

Økologi forebygger resistens
65 økologiske svinebesætninger blev i efteråret undersøgt af Fødevarestyrelsen, og kun i fire tilfælde fandt man MRSA, hvilket svarer til 6 procent. Det glæder formanden for Svineudvalget i Økologisk Landsforening Randi Vinfeldt, der ud over den lave forekomst af MRSA også påpeger, at bakterierne ikke udvikler sig til at blive antibiotikaresistente.

”Som økologer forebygger vi antibiotikaresistens hver dag. Grisene kommer ud under åben himmel, har god plads, er længere tid sammen med moderen, får grovfoder og har masser af beskæftigelses- og rodemateriale. Som et resultat af systemet har vi 20 gange lavere medicinforbrug til pattegrise,” siger Randi Vinfeldt til Økologisk Landbrug. 

Avlsdyr giver MRSA
Ifølge formanden kan de seks procent skyldes, at man til økologiske besætninger i nogle tilfælde indkøber avlsdyr fra konventionelle landbrug. Dog køber flere end seks procent af bedrifterne avlsdyr fra konventionelle landbrug, så Randi Vinfeldt ser en interessant mulighed i, at avlsdyrene måske renser sig fra MRSA-bakterien, når de kommer til et økologisk miljø.

Fakta
  • Den økologiske svineproducent må indsætte ikke-økologiske, voksne hundyr i besætningen, såfremt disse endnu ikke har født.
  • Dyr, der ikke er født økologisk, kan først slagtes som økologiske, når de har været i en økologisk besætning i min. 12 måneder.
  • Derfor indkøbes der ikke konventionelle pattegrise.
  • Ligeledes må der kun indsættes ikke-økologiske handyr, hvis dyret skal bruges til avl.


Kilde: Økologisk Landsforening

”Den meget lave forekomst af MRSA kunne være en indikation på, at grisene renser sig for bakterien, når de kommer over i det økologiske system. For det er mere end seks procent af bedrifter, der løbende køber avlsdyr fra konventionelle besætninger,” siger Randi Vinfeldt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00