Økologiske tvangstanker på Folkemødet

REPORTAGE: Kan man tvinge landmænd til at gå over til økologisk produktion? Det var spørgsmålet til fødevareminister Mette Gjerskovs (S) omvendte samråd på årets folkemøde. Her var det ministeren og en række politikere, der udfrittede landbrugets aktører om fremtidens natur og landbrug.
Kan man tvinge en landmand til at lægge om til økologisk landbrug?
Kan man tvinge en landmand til at lægge om til økologisk landbrug?
Agnete Finnemann Scheel

Vi skal sende et klart signal fra starten af, hvor vi siger, at de folk, der måske bor på "taberjordene" vil vi behandle ordentligt.

Martin Merrild
Formand i Landbrug og Fødevarer

Den politiske dagligdag blev vendt på hovedet lørdag på Folkemødet, da fødevareminister Mette Gjerskov (S) havde kaldt natur- og landbrugsområdets store aktører i samråd. Emnet var fremtidens natur og landbrug, og udgangspunktet var natur- og landbrugskommissionens rapport.

Mette Gjerskov og ministeriet havde indrettet et midlertidigt mødelokale i en lille café i Allinge med et stort mødebord i den ene ende, hvor Mette Gjerskov for en stund sad på den forkerte side, som ordstyrer.

Hun gav hurtigt ordet til René Christensen, fødevareordfører for Dansk Folkeparti, som tog hul på samrådets første punkt på dagsordenen - målrettet regulering.

Dokumentation
Anbefaling 27: En forstærket indsats for økologi
* Danmark bør udnytte sin klare førerposition inden for økologi til på EU-niveau at
arbejde for nye og ambitiøse mål for økologiens udvikling som multifunktionel driftsform
og forarbejdningssektor i EU.
 
* Den danske målsætning om fordobling af det økologiske areal frem mod 2020 bør suppleres med mål for både produktions-, forarbejdnings- og afsætningssiden. Hermed opnås et bedre prioriteringsgrundlag for anvendelsen af økologimidler og et bedre grundlag for at vurdere effekten af de markedsrettede indsatser for økologien.

* Målrettede initiativer til økologisk omlægning, som f.eks. pilotprojektet "Lokal Grøn Vækst", bør udbredes til alle kommuner i Danmark. Indsatsen finansieres via økologimidlerne under landdistriktsprogrammet.

* For at styrke den markedsdrevne udvikling skal landdistriktsprogrammet fortsat rumme mulighed for tilskud til opsøgende økologisk fødevarerådgivning, der kan understøtte små virksomheder i etablering og videreudvikling, herunder udvikling og markedsføring af nye produkter.

* Den flerårige økologiske forsknings- og udviklingsindsats skal videreføres og fokusere på at skabe og udnytte synergi mellem miljø- og biodiversitetshensyn og en velfungerende økologisektor, der producerer og omsætter højværdiprodukter på et stadig mere internationalt marked.

* Ved udvikling af ny regulering for husdyrbrug skal der indarbejdes emissionsgrænser, der tager højde for den økologiske produktions særlige teknologiske udfordringer.

* Der bør udvikles særligt ekstensive økologiske driftsformer, der tager så store hensyn til kvælstof- og fosforudledningen, at de kan være alternativer til egentlig udtagning og braklægning mv.

Kilde: Natur- og Landbrugskommissionen


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00