Omlægning til økologi halter stadig

ØKOLOGI: Omlægningen til økologi halter stadig efter målsætningen i Grøn Vækst. L&F afventer effekten af regeringens ØkologiVision, mens Økologisk Landsforening håber på nye politiske initiativer.
Der skal årligt omlægges 18.000 hektar til økologi, hvis målet om at fordoble det økologiske areal skal nås - men i år er der kun omlagt 7.850 hektar, viser opgørelse.
Der skal årligt omlægges 18.000 hektar til økologi, hvis målet om at fordoble det økologiske areal skal nås - men i år er der kun omlagt 7.850 hektar, viser opgørelse.Foto: Julie Charlotte Christensen/ Altinget
Peter Baggesgaard Hansen
Fakta

I regeringens aftale om Grøn Vækst blev der afsat 45 mio. kroner årligt i perioden 2010-2015 til at gennemføre en styrket indsats for fremme af produktion og afsætning af økologiske fødevarer.

I regeringens ØkologiVision fra februar 2011 blev der taget en række initiativer for at sætte skub i omlægningen til økologi – blandt andet:

  • 5 mio. kroner årligt i 2012-2013 til etableringsstøtte af frugt- og bærplantager.
  • 24 mio. kroner årligt i støtte til investeringer i blandt andet økologiske staldanlæg og særlige maskiner til økologiske planteavl.
  • 3-5 mio. kroner årligt frem til og med 2015 til at udvikle og afprøve nye sorter inden for økologisk planteavl.

Kilde: FødevareErhverv

Der er stadig lang vej til at nå Grøn Vækst-målet om at fordoble det økologiske areal frem mod 2020. En ny opgørelse fra FødevareErhverv viser, at selvom der i år er en lille stigning i omlægningen til økologi sammenlignet med samme tid sidste år, er tallene stadig langt efter målsætningen.

I år er der indtil videre søgt om omlægningstilskud til 7.850 hektar mod 6.991 hektar sidste år. Hvis målet om en fordobling af det økologiske areal i 2020 skal nås, skal der omlægges 18.000 hektar årligt. 

Høegh: ØkologiVisionen virker
Regeringen lancerede i februar deres ØkologiVision, som indeholdt en række initiativer, som skulle sætte gang i den økologiske omlægning. Fødevareminister Henrik Høegh (V) tager derfor tallene med ro. Han mener, at initiativerne i ØkologiVisionen ikke har kunnet påvirke antallet af ansøgere i denne omgang, da de stadig er helt nye:

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00