Debat

Optimisme i landbruget

Koncentrat af lederen i Landbrugsavisen uge 13 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Landboforeningen Nordthys markante formand, Niels Jørgen Pedersen, malede i de glade farver, da han for et par uger siden ringede til LandbrugsAvisens regionale reporter:

Det går utrolig godt ude på bedrifterne lige nu, kunne han melde med baggrund i friske regnskabstal. Svineproducenterne fik en dramatisk fremgang i økonomien i fjor, og trods faldende mælkepriser er der også pæne tal fra kvæg-bedrifterne. "Vi går som landmænd hele tiden og bekræfter hinanden i, hvor dårligt det går. Men det gør det altså ikke", uddyber han i denne uges LandbrugsAvisen. Og fremviser derefter tre vidt forskellige bedrifter, der alle fulgte tendensen og fik smil på bundlinjen.

En foreløbig opgørelse fra Landscentret bekræfter, at ikke kun thyboere har grund til tilfredshed. Over hele linjen er regnskaberne langt bedre end forventet. Svineproducenterne tjener igen gode penge, og de lidt større kvægbrug effektiviserede bedriften så meget, at det mere end opvejede tilbagegangen i mælkeprisen. Vi har brug for ret hurtigt at finde ud af, hvad det var, der gik bedre end forventet - ikke for at dunke nogen i hovedet, men for at blive klogere og i stand til at gøre det endnu bedre næste år.(...)

Niels Jørgen Pedersen rammer ikke helt ved siden af, når han blæser til kamp mod landbrugets særligt kollektive udgave af Janteloven. Og det er på alle måder skadeligt. Ikke blot er den dystre tone med til at få kolleger til at opgive erhvervet tidligere end nødvendigt - det påvirker også omgivelsernes syn på erhvervet. Ingen gider at høre på evindelige klagesange - vil landbruget have respekt i det omgivende samfund, starter det med selvrespekt og stolthed - også stolthed over at tjene penge. (...)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00