Organisationer øger presset for at knytte sociale krav til landbrugsstøtten

I et åbent brev opfordrer mere end 300 europæiske aktører til at gøre arbejdstagerrettigheder til en del af EU's nye landbrugsreform og den udbetalte landbrugsstøtte. Landbrug & Fødevarer er yderst skeptisk, mens 3F bakker op for at sikre "ordentlige lokale løn- og arbejdsvilkår".

Mens landbrugsstøtte i dag er betinget af respekt for miljø, sundhed og dyrevelfærd, så er sociale kriterier og arbejdstagerrettigheder ikke noget, der hidtil har været skrevet ind i landbrugspolitikken.
Mens landbrugsstøtte i dag er betinget af respekt for miljø, sundhed og dyrevelfærd, så er sociale kriterier og arbejdstagerrettigheder ikke noget, der hidtil har været skrevet ind i landbrugspolitikken.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

På tværs af Europa oplever medarbejdere i landbruget dårlige arbejdsvilkår, ringe lønninger og lange arbejdstider, mens de bor i boliger af dårlig standard.

Opridsningen af daglige vanskeligheder for mange landbrugsmedarbejdere er lang i et åbent brev, som mere end 300 europæiske aktører har tilsluttet sig.

De skriver, at mindst ti millioner mennesker er beskæftiget i europæisk landbrug, og det hovedsageligt som sæsonarbejdere, dagarbejdere eller i anden usikker status.

0:000:00