Overvægt æder 1 pct. af BNP

NOTE: Ny analyse viser, at overvægt koster det danske samfund 14 mia. kr. om året. Det skyldes blandt andet de meget store omkostninger, når folk sygemeldes eller helt meldes ud af arbejdsmarkedet.
Maria Dalby

Endelig kommer der en samlet opgørelse over, hvor meget svær overvægt koster det danske samfund. Det er ikke småpenge. Humankapitalmetoden viser, at det hvert år koster det danske samfund 14,4 mia. kr.

I 2012 kan udgifterne være vokset til 24 mia. kr., og det understreger behovet for, at der gøres noget politisk for at dæmme op for fedmeepidemien. I 2000 blev det anslået, at ca. 18 pct. af danskerne var svært overvægtige. Det vil sige et BMI på over 30.

Alene på hospitalerne kostede det i 2004 1,1 mia. kr. at behandle overvægt. Men det er udgifterne til sygefravær og førtidspension, der for alvor koster samfundet.

Politisk fokus og handling nødvendig
I rapporten skrives der om regeringens initiativer:
"Svær overvægt i Danmark er et folkesundhedsproblem i markant vækst. Den voldsomt stigende forekomst af svær overvægt blandt børn og unge indikerer, at problemets omfang endnu ikke har nået et stabilt niveau. Svær overvægt er et prioriteret område i regeringens sundhedsprogram "Sund hele livet" fra 2002. Heri anføres, at det er regeringens sundhedspolitiske mål, at stigningen i antallet af svært overvægtige skal stoppes. Regeringens ønske er at få vendt den kedelige udvikling, og en målrettet indsats mod overvægt har derfor en særlig høj prioritet."

Herefter opremses de initiativer, som regeringen har igangsat. Blandt andet er KRAM et af indsatsområderne. Hvor man prøver at sætte fokus på kost, rygning, alkohol og motion.

Dokumentation

Rapporten er udarbejdet af:
Indenrigs- og Sundhedsministeriet har i samarbejde med Institut for Sygdomsforebyggelse under Region Hovedstaden og Arbejdsmiljøinstituttet under Beskæftigelsesministeriet udarbejdet "De samfundsøkonomiske konsekvenser af svær overvægt", hvori de samfundsøkonomiske konsekvenser af svær overvægt beregnes.


0:000:00