P4G: Sådan forløb Løkkes grønne topmøde

OVERBLIK: Fredag og lørdag var regeringen og Lars Løkke Rasmussen (V) vært for P4G-topmødet i København, hvor der blev uddelt millioner til grønne partnerskaber og slået et slag for FN’s verdensmål. Vi guider dig til weekendens vigtigste nedslagspunkter. 

Lars Løkke Rasmussen (V) besøgte fredag eftermiddag Rådhuspladsen, hvor der i anledning af P4G var opført en 380 kvadratmeter stor 'københavnerlejlighed' med tips og tricks til en mere bæredygtig hverdag. 
Lars Løkke Rasmussen (V) besøgte fredag eftermiddag Rådhuspladsen, hvor der i anledning af P4G var opført en 380 kvadratmeter stor 'københavnerlejlighed' med tips og tricks til en mere bæredygtig hverdag. Foto: Pressefoto/P4G
Anders Brønd Christensen

I denne weekend dannede København rammerne for P4G-topmødet, hvor stats- og virksomhedsledere fra hele verden var inviteret til Danmark for at fremme konkrete løsninger på FN’s verdensmål.

”Vi er nødt til at accelerere konkrete løsninger, der kan blive skaleret og kopieret over hele verden. Det er lige præcis dét, P4G-topmødet vil gøre,” sagde Lars Løkke Rasmussen (V) i en præsentationsvideo på Twitter som optakt til topmødet.

De samme tanker gentog Venstres kronprins og Danmarks uofficelle verdensmålsminister, finansminister Kristian Jensen (V), fredag i et interview med Altinget. Han mener, at det er sund fornuft, når Danmark investerer i verdensmålene.

”Når verden udvikler sig positivt, er det også til gavn for Danmark. Det er til gavn for Danmark, at vi har et samfund, der er bæredygtigt både på kort og lang sigt. På kort sigt sikrer det, at folk ikke bliver klimaflygtninge eller på anden måde bevæger sig efter bedre forhold, og på langt sigt er det en fordel, fordi vores klode får det bedre,” sagde han til Altinget i et interview, du kan læse her.

Fakta
P4G står for Partnership for Green Growth and Global Goals og er arvtageren fra det nu nedlagte Global Green Growth Forum (3GF). P4G har til formål at accelerere og hjælpe de virksomheder med bæredygtige løsninger ud over rampen, blandt andet gennem støtte fra P4G-partnerskabsfonden, der blev uddelt første gang lørdag. P4G er finansieret primært gennem den danske udviklingsbistand og skal i første omgang løbe frem til 2022 med det næste topmøde i 2020. Ud over Danmark er otte andre lande med i P4G, heriblandt Chile, Sydkorea, Mexico og Vietnam. 

Holland donerer millioner til P4G 
Det er den danske regering, der har været primus motor bag P4G-initiativet, og indtil denne weekend var det også Danmark, der alene havde betalt for at stable organisationen på benene.

Men lørdag kunne P4G så annoncere, at man kunne byde Holland velkommen som nyt partnerland.

Den hollandske regeringschef, Mark Rutte, annoncerede samtidig, at de donerer fem millioner euro, svarende til 37 millioner kroner, i P4G.

Det er dog stadig Danmark, der kan bryste sig af at have investeret langt mest i P4G, som er finansieret via udviklingsbistanden, med 225 millioner kroner frem til 2022.

Den hollandske støtte kommer i kølvandet på, at Danmark for mindre end uge siden donerede et tilsvarende beløb på 37 millioner kroner til det nye hollandske klimainitiativ, Global Commission on Adaptation, der i tråd med P4G forsøger at inddrage det private erhvervsliv til at fremme konkrete løsninger på klimatilpasning.

Ud over Danmark og Holland er der syv andre landepartnere med i P4G, heriblandt Vietnam, Kenya og Sydkorea. P4G oplyser samtidig, at andre lande har vist interesse i at tilslutte sig organisationen, men det er endnu ikke blevet offentliggjort, hvilke lande det drejer sig om. 

Bekymring i Udenrigsministeriet
Vi bliver for et kort øjeblik ved spørgsmålet om finansiering.

Information skrev nemlig fredag som optakt til P4G, at udviklingsministerens rådgivere i Udviklingspolitisk Råd sidste år udtrykte bekymring, da regeringen valgte at finansiere P4G med 225 millioner kroner fra udviklingsbistanden. Bekymringen gik på, at P4G risikerede at blive for bureaukratisk og for snævert fokuseret på danske interesser.

Ifølge Lars Engberg-Pedersen, der er medlem af rådet, er det en anke, at de gode intentioner med P4G risikerer at komme i anden række.

”Når man læser programbeskrivelsen, er det, som om at midlet – offentligt-private partnerskaber – er gået hen og er blevet målet i sig selv. Det, som bør være det egentlige mål – at skabe grøn vækst og så videre – fortoner sig lidt," siger han til Information.

Information skriver samtidig, at Udenrigsministeriet sidste år planlagde at lave en rapport om P4G, der skulle kunne justere på topmødet og komme noget af kritikken i møde. Den rapport er dog endnu ikke blevet lavet, fordi arbejdsbyrden med at forberede topmødet har været større end forventet, oplyser Udenrigsministeriet.

Og vinderne er …
De bekymrede miner var dog svære at spore lørdag, da der blev uddelt et tocifret millionbeløb til udvalgte partnerskaber, der skal fremme FN’s verdensmål.

For at give disse projekter en løftestang har den danske regering oprettet en P4G-partnerskabsfond på 25 millioner kroner i 2018, som otte udvalgte scale-up-projekter konkurrerede om at få del i.

Pengene gik til seks forskellige projekter, der blandt andet skal få elbusser ud på vejene i Latinamerika, udbrede grøn energi i Colombia og Vietnam, og gøre leveringen af pakker fra netbutik til forbruger mindre miljøbelastende.

Det sidstnævnte projekt har dog fået kritisk opmærksomhed, fordi et af de medvirkende partnere er et datterselskab af kinesiske AliBaba, der er verdens største netbutik.

I Information rejser blandt andre professor Martin Marcussen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet kritik af, at man vælger at støtte en i forvejen rig virksomhed med midler, der ellers kunne være gået til verdens fattigste.

”Bill Gates kunne fjerne aids i Afrika, hvis han ville, og det er han i gang med. Alibaba må også selv kunne rykke på en dagsorden uden danske bistandsmidler,” siger han til Information. AlibBabas ejer, Jack Ma, er verdens 20. rigeste mand. 

Se hele listen over vindere her.

Derudover har 11 andre projekter i kategorien start-up fået 100.000 dollar hver i støtte fra den danske regering, og syv andre projekter får støtte i form af rådgivning og støtte fra P4G.

Et af de projekter, der har fået start-up-hjælp af P4G er et partnerskab mellem Grundfos og Dansk Flygtningehjælp om at give flygtninge rent drikkevand. Det har Ugebrevet Mandag Morgen skrevet en artikel om, som du kan dykke ned i her

En fælles erklæring frem mod 2030
På topmødets sidste dag underskrev deltagerne en fælles erklæring, som har fået navnet ”The Copenhagen Commitment”.

Erklæringen hylder samarbejdet som den eneste gangbare vej til at løse verdens problemer.

”Den eneste vej til at imødegå klimaforandringerne og nå verdensmålenene – vor tids største udfordringer – er at danne partnerskaber. På tværs af kontinenter, sektorer og generationer,” står der blandt andet i erklæringen, der også gentager hensigten om at arbejde sammen for at leve op til Parisaftalen. 

Det næste P4G-topmøde vil blive afholdt i 2020, men det er endnu ikke besluttet, hvor topmødet skal afholdes. Forinden skal København dog igen til næste år være vært for et grønt topmøde, når byen til oktober 2019 er vært for C40 Mayors Summit. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00