Plejehjem har ikke styr på maden

NYHED: Kan gamle fru Jensen på plejehjemmet tygge sin råkost, og er det overhovedet råkost hun har bedst af? Svaret er, at det ved danske plejehjem ikke. Kun et minimum af de danske plejehjem har styr på maden til de ældre, viser ny undersøgelse.
Lars Igum Rasmussen

Der er alt for lang vej fra køkkenet til plejepersonalet, og så finder køkkenet aldrig ud af, at fru Jensen faktisk ikke kan tygge sin mad.

Anne Marie Beck
Seniorforsker, Danmarks Fødevareforskning
Det står ringe til med maden på de danske plejehjem. Kun 15 procent af plejehjemmene har styr på, hvor meget næring der egentlig er i den mad, de serverer for beboerne.

Det er et problem, ikke mindst fordi 6 ud af 10 ældre på plejehjem er undervægtige og derfor har brug for særlig fokus på kosten.

"Det ser rigtig, rigtig skidt ud på plejehjemmene," siger seniorforsker ved Danmarks Fødeforskning Anne Marie Beck til Altinget.

Sammen med to andre forskere har hun med otte års mellemrum set på forholdene omkring mad på plejehjem, og det er der nu kommet en undersøgelse ud af, som offentliggøres snart i European Journal of Clinical Nutrition.

Dokumentation
Sådan fungerer vores plejehjem:

Bruger altid (næringsberegnede) opskrifter med målt næringsindhold:

  • 1995: 7 pct.
  • 2003: 5 pct.

    Bruger altid menuer med målt næringsindhold

  • 1995: 14 pct.
  • 2003: 15 pct.

    Tilbyder altid valg mellem forskellige varme menuer:

  • 1995: 33 pct.
  • 2003: 31 pct.

    Spørger rutinemæssigt, om de ældre er tilfredse med maden:

  • 1995: 33 pct.
  • 2003: 52 pct.

    Har styrende kostudvalg:

  • 1995: 23 pct.
  • 2003: 26 pct.

    Har kontakt pleje- og køkkenpersonale imellem:

  • 1995: 38 pct.
  • 2003: 43 pct.

    Har indført de officielle anbefalinger:

  • 1995: Ikke spurgt
  • 2003: 29 pct.

    Om undersøgelsen:
    Undersøgelsen er foretaget af Danmarks Fødevareforskning af forskerne Bent Egberg Mikkelsen, Anne Marie Beck og Anne Lassen.

    I 1995 svarede 853 plejehjem på spørgeskemaundersøgelsen.

    I 2003 svarede 314 plejehjem.

    Læs abstract af undersøgelsen på European Journal of Clinical Nutrition

    Køb adgang til hele undersøgelsen - artikel nr. 2

    Socialministeriet har på vegne af satspuljepartierne iværksat en undersøgelse af den kommunale madservice med henblik på at kortlægge barrierer og muligheder for en hensigtsmæssig og effektiv indretning af den kommunale madservice.

    Læs også Socialministeriets undersøgelse af madservice fra juni


  • Altinget logoFødevarer
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Fødevarer

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024