Politikere kræver bedre mad på plejehjem
Anna Rossman Thejsen
Martin Kaae
JournalistIngen forfatter
En undersøgelse fra Danmarks Fødevareforskning dokumenterer, at kun 15 pct. af plejehjemmene har styr på, hvor meget næring der er i den mad, der bliver serveret. Og at det kun er på fire ud af 10 plejehjem, at køkkenpersonale og plejepersonale taler sammen.
Tallene vækker voldsom forargelse blandt partiernes socialordførere på Christiansborg, der foreslår forskellige løsninger på problemet.
"Det er helt galt, men der har jo ikke været flertal for at gøre noget ved problemet før. Det håber vi, der er nu. Der er sat satspuljemidler af til området, men Dansk Folkeparti vil gerne sætte endnu flere penge af, hvis der f.eks. er brug for en tilbundsgående undersøgelse af madtilbudene til de ældre," siger formanden for socialudvalget Pia Kristensen (DF) til Altinget.
Undersøgelsen er foretaget af Danmarks Fødevareforskning af forskerne Bent Egberg Mikkelsen, Anne Marie Beck og Anne Lassen. I 1995 svarede 853 plejehjem på spørgeskemaundersøgelsen. I 2003 svarede 314 plejehjem. Læs abstract af undersøgelsen på European Journal of Clinical Nutrition Køb adgang til hele undersøgelsen - artikel nr. 2 Socialministeriet har på vegne af satspuljepartierne iværksat en undersøgelse af den kommunale madservice med henblik på at kortlægge barrierer og muligheder for en hensigtsmæssig og effektiv indretning af den kommunale madservice. Læs også Socialministeriets undersøgelse af madservice fra juni