Politisk frustration: Svinebranche halter efter mål for dyrevelfærd

HANDLINGSPLAN: Miljø- og fødevareministeren medgiver, at svinebranchen er langt fra at efterleve flere vedtagne målsætninger for bedre svinevelfærd. Dyrevelfærdsordførere efterlyser mere håndfaste krav.

Miljø- og Fødevareministeriet skønner, at cirka 95 procent af grisene i de konventionelle besætninger i dag bliver halekuperet.
Miljø- og Fødevareministeriet skønner, at cirka 95 procent af grisene i de konventionelle besætninger i dag bliver halekuperet.Foto: /ritzau/Joachim Adrian
Sine Riis Lund

Det er et problemfelt, som har i hvert fald en gul lysmarkør på vej mod rød i forhold til den praksis, der er omkring halekupering.

Esben Lunde Larsen (V)
Miljø- og fødevareminister

Vi er jo nødt til at sanktionere på en eller anden måde, hvis det er sådan, at vi ikke kommer i hus ad frivillighedens vej.

Karina Due (DF)
Dyrevelfærdsordfører

Cirka 95 procent af grisene i de konventionelle besætninger bliver i dag halekuperet, skønner Miljø- og Fødevareministeriet.

Det på trods af, at det er ulovligt rutinemæssigt at halekupere grise, og at der ligger en handlingsplan fra 2014 med en målsætning om, at andelen af halekuperede pattegrise skal nedbringes markant frem mod 2020.

Miljø- og fødevareministeren var denne uge indkaldt i samråd for at forklare, hvorfor svinebranchen halter med at levere på de målsætninger, der i 2014 blev opsat i Handlingsplan for bedre velfærd for svin, der blev indgået mellem tidligere fødevareminister Dan Jørgensen (S) og centrale interessenter.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00