R: Vi skal finde balancen med de grønne afgifter

INTERVIEW: De Radikale advarer imod at afskaffe grønne afgifter over en bred kam. Men partiet erkender, at det er nødvendigt at se på balancen mellem miljøhensyn og konkurrenceevne, siger gruppeformand Sofie Carsten Nielsen (R).
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede

Vi har skubbet rigtig meget på den grønne omstilling, og der har afgifterne været et vigtigt instrument. Det skal de fortsat være. Vi støtter fortsat 100 procent, at vi får en grøn omstilling og nedbringer forureningen. Men det skal ske på en balanceret måde, så vi ikke skader konkurrenceevnen. Det er ikke en ændring af vores politik.

Sofie Carsten Nielsen (R)
Gruppeformand
Fakta

TEMA: Flugten fra skatterne og afgifterne

Som optakt til regeringens kommende pakke, der skal skabe job og styrke konkurrenceevnen, sætter Altinget.dk i den næste tid fokus på de skatter og afgifter, som påvirker danskerne og landets virksomheder.

Hvis du har lyst til at deltage i debatten med kommentarer eller debatindlæg, kan du skrive til [email protected].

Radikales skatteudspil 2009

Indtægter (19,6 mia kr.)

De grønne afgifter skal hæves, primært virksomhedernes energiafgifter. 6,6 mia. kr.

Afgifterne på usunde varer som alkohol, slik, sodavand, cigaretter og fedt skal hæves med 4,4 mia. kr. 

Boligskatterne hæves samt øgede jordskatter til landbruget og mindre fradrag til pensionsindbetalinger og renteudgifter til boliglån. 8,6 mia. kr.

Udgifter (19,5 mia. kr.)

Skattelettelser på arbejde. Halvdelen skal være lettelser i topskatten. 10,6 mia. kr.

Forhøjelse af den grønne check og pensionstillæget. 3,6 mia. kr.

Stærkere klimaindsats gennem en klimafond, der også yder støtte til danske virksomheders energitiltag. 5,3 mia. kr.

Der har i en årrække været bred politisk enighed på Christiansborg om at hæve diverse afgifter og især de grønne afgifter for i stedet at sænke skatten på arbejde.

Det Radikale Venstre har været den måske største fortaler for den udvikling med partiformand Margrethe Vestagers slogan om, at vi skal øge skatten på forurening og sænke skatten på  arbejde.

Men den politiske vind er nærmest vendt 180 grader det seneste år. Efter en årrække hvor de grønne afgifter og afgifterne på usunde varer kun er steget, så har regeringen med sin nye finanslov netop afskaffet fedtafgiften og aflyst den nye sukkerafgift.

Dokumentation

Udviklingen i afgifterne siden 2009

Marts 2009: Skattereform aftalt mellem VK-regeringen og DF. Afgifter på forurening og energi forøges. Samlet kommer der energi-, klima- og miljøafgifter for næsten 8 mia. kroner (der kommer dog en indtægtsbestemt grøn check). Hertil kommer afgiftsforhøjelse på chokolade, cigaretter mv. på 2 mia. kroner. Afgifter er med til at finansiere lavere skat på arbejde.
 
Maj 2010: Serviceeftersyn af skattereformen: Tobaksafgifter hæves med yderligere 200 mio. kr. årligt, og der indføres afgiftsforhøjelser på cider og alkoholsodavand for ca. 100 mio. kr. årligt.
 
Oktober 2011: Afgift på mættet fedt træder i kraft: Fedtafgiften var en del af skattereformen i 2009. Betyder prisstigninger på varer som mælk, smør, ost og kød og indbringer et samlet årligt provenu på 1,3 mia. kr.
 
November 2011: Der aftales med finansloven for 2012 nye skatter og afgifter for ca. 5 mia. kr. i alt på bl.a. varer følsomme over for grænsehandel som øl, vin, sodavand, slik og is.

Marts 2012: Regeringen og VK vedtager energiforlig med større afgifter på energi: 2,8 mia. kr.
 
April 2012: Tobaksafgift: Som en del af finanslovsforliget hæves tobaksafgiften pr. 1. april (provenu 600 mio. kr. i 2012, herefter 900 mio. kr. årligt fra 2013 og frem).
 
Juni 2012: Skattereform: Aftalen om skattereform indeholder en såkaldt indeksering af punktafgifter svarende til 1,8 procent årligt frem til 2020. Øger afgifterne med 2,5 mia. kr. årligt fuldt indfaset. Blandt andet vægtafgift, grøn ejerafgift, afgift af ledningsført vand, forskellige forbrugsafgifter samt sundhedsafgifter (vin, øl, alkoholsodavand, mættet fedt, chokolade, is og mineralvand mv.). Afgifterne er med til at finansiere lavere skat på arbejde.

Juli 2012: NOx-afgift: Som en del af finanslovsforliget hæves NOx-afgiften pr. 1. juli (provenu 215 mio. kr. i 2012, herefter ca. 600 mio. kr. årligt fra 2013 og frem).

November 2012: Som en del af finansloven for 2013 afskaffer regeringen og Enhedslisten fedtafgiften og aflyser den ellers bebudede nye sukkerafgift. 
 
Januar 2013: Ny afgift på husstandsomdelte reklametryksager, der skal indbringe 440 mio. kr. årligt. Desuden ny afgift på arbejdsskader for 300 mio. kr. årligt.
 
(Kilder: Dansk Erhverv, Skat og ft.dk)










0:000:00