Debat

Rasmus Prehn: Kostrådene har et stort klimapotentiale - men de kan ikke stå alene

Kostrådene skal ikke stå alene i kampen for at reducere CO2-udledningen fra fødevarer. Det skal blive nemmere at lave klimavenlig mad i de professionelle køkkener, og vi skal sammen gå imod madspild, skriver fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Regeringen blander sig ikke i, hvad danskerne spiser. Vi informerer om, hvordan man kan spise mere klimavenligt. For vi ved, at vi kan reducere CO2-udledningen fra vores fødevareforbrug med mellem 31-45 procent, hvis vi spiser efter kostrådene, skriver fødevareminister Rasmus Prehn (S).
Regeringen blander sig ikke i, hvad danskerne spiser. Vi informerer om, hvordan man kan spise mere klimavenligt. For vi ved, at vi kan reducere CO2-udledningen fra vores fødevareforbrug med mellem 31-45 procent, hvis vi spiser efter kostrådene, skriver fødevareminister Rasmus Prehn (S).Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Rasmus Prehn
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Temadebat

Hvordan får vi danskerne til at spise mere klimavenligt?

Det har Klimarådet netop fremlagt en række anbefalinger til i en ny rapport, som udkom sidst i 2021.

Der rådes blandt andet til, at offentlige køkkener skruer op for blusset og sætter et mål om at servere klimavenlig mad, samt at regeringen etablerer grundlaget for en mærkningsordning og igangsætter et arbejde, der giver mulighed for at pålægge klimabelastende fødevarer forbrugsafgifter.  

I rapporten konkluderer Klimarådet også, at der er en ”betydelig klimagevinst” ved at følge de danske kostråd, og så problematiserer ekspertorganet, at det offentlige for øjeblikket tildeler væsentlige flere midler til kampagner for animalske fødevarer i forhold til vegetabilske fødevarer.

I en ny temadebat sætter Altinget Fødevarer fokus på Klimarådets anbefalinger, når vi spørger aktører og politikere:

  • Hvad er de vigtigste elementer fra Klimarådets rapport?
  • Overser Klimarådet centrale pointer om udviklingen af klimavenlig kost? Hvilke?
  • Hvordan omsættes anbefalingerne til konkret handling og politik?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

”Der er lige kommet nye kostråd,
nu er der syv og ikke ti.
Jeg har fulgt dem siden i aftes,
jeg føler mig vidunderlig indeni.”

Det nye år er knap gået i gang, før den klimavenlige mad-dagsorden brager derudaf. Fire gutter fra Journalisthøjskolen er gået viralt med sangen ’Hvad fuck er en bælgfrugt?’.

Bare i løbet af den første uge er den 80’er-inspirerede musikvideo om ”bønner, linser, kikærter og sådan” afspillet mere end en halv million gange.

Godt at se, at debatten kører

Videoen kom ud kort efter, at jeg selv på Facebook og efterfølgende i Folketingssalen havde debatteret med Nye Borgerliges Mette Thiesen, om hvorvidt staten skal blande sig i, hvad danskerne putter i indkøbskurven.

Jeg mener ikke, vi blander os i, hvad danskerne spiser. Vi informerer om, hvordan man kan spise mere klimavenligt. For vi ved, at vi kan reducere CO2-udledningen fra vores fødevareforbrug med mellem 31-45 procent, hvis vi spiser efter kostrådene.

BT fulgte op på, hvorvidt kampagner for kostrådene i det hele taget rykker noget. Debatten er altså i gang. Og det er godt.

Også offentlige personer stempler ind: I Alt for Damerne fortæller livsstilsekspert Anne Glad om sine egen og danskernes klimaadfærd i køkkenet. Og Anders Matthesen har som nytårsfortsæt at spise vegetarisk én dag om ugen.

Kostrådene skal kendes, hvis de skal gøre en forskel. Det er derfor, vi laver kampagner for dem. For tre ud af fem danskere vil faktisk gerne spise mere klimavenligt, men mange ved ikke hvordan.  

Rasmus Prehn
Fødevareminister (S)

Kostrådene skal i de professionelle køkkener

Nogle mener, vi gør for meget. Andre mener, vi gør for lidt. Jeg kan love jer for, at vi gør alt, hvad vi kan.

Personligt mener jeg, at bælgfrugtmusikvideoen tydeligt viser, at det giver mening at lave kampagner for kostrådene. For de er en helt klar guide til, hvordan man spiser sundt og klimavenligt på samme tid.

Men kostrådene skal kendes, hvis de skal gøre en forskel. Det er derfor, vi laver kampagner for dem. For tre ud af fem danskere vil faktisk gerne spise mere klimavenligt, men mange ved ikke hvordan.

Det skal De officielle Kostråd give en klar retning for, og det møder opbakning både fra patientforeninger som Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Diabetesforeningen og fra organisationer som Concito og Danmarks Naturfredningsforening, idrætsorganisationer og fagforbund.

Lige før jul kom Klimarådet med en rapport om klima og mad. Heri understreger de, at professionelle køkkener udgør et kæmpe potentiale, hvis vi skal gøre danskernes madvaner grønnere.

Jeg har allerede fulgt op på netop de professionelle køkkener. For to uger siden lancerede jeg ’Kostråd til Måltider’, der oversætter De officielle Kostråd til køkkenerne på arbejdspladser, skoler og i daginstitutioner.

Det skal gøre det nemmere at arbejde med sund og klimavenlig mad i de professionelle køkkener. Og det skal vise alle os skeptikere, at ekstra grøntsager i bolognesen måske ikke er så ringe endda.

Der bliver hver dag serveret 650.000 måltider i de offentlige køkkener. Så hvis vi kan sænke CO2-udledningen på frokosttallerkenen, så kan vi tage endnu et vigtigt skridt i den rigtige retning.

Læs også

Der er stadig plads til forbedring

Når det er sagt, så skal kostrådene selvfølgelig ikke stå alene. At få reduceret madspild er et andet område, hvor vi alle sammen skal hanke op.

Forbrugerne i Danmark kyler hvert år 250.000 tons mad ud. Så stort et tal er næsten ud over min fatteevne.

Forbrugerne i Danmark kyler hvert år 250.000 tons mad ud. Så stort et tal er næsten ud over min fatteevne.

Rasmus Prehn
Fødevareminister (S)

Kigger man på, hvad det betyder for den mængde CO2-udledning, madspildet medfører, er tallet endnu højere. Spritnye tal viser nemlig, at bare forbrugerne står for 800.000 tons CO2-udledning direkte ud i atmosfæren – udelukkende fra mad, der ikke bliver spist.

Med den viden kan jeg rimelig sikkert sige: Der er plads til forbedring.

Det er noget, jeg glæder mig til at arbejde videre med i det her år. Se løsningerne i problemerne. For vender man den om, er det opmuntrende, at vi alle sammen kan gøre noget, som samlet batter meget.

Med kostrådene på Spotify, kampagner til diskussion i Folketingssalen og fokus på madspild i Alt for Damerne er 2022 allerede skudt godt i gang på maddagsordenen. Jeg håber, at det kommer til at fylde endnu mere i samfundsdebatten resten af året.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00