"For få år siden havde det nærmest været over mit lig, at jeg skulle sætte tænderne i sådan noget her"

Fødevareministeren og regeringspartiernes fødevareordførere var onsdag rykket på Burger King for at smage kædens kødfrie burgere. Altinget tog med for at blive klogere på, hvordan regeringen vil få flere danskere til at gå den plantebaserede vej.  

Der blev smagt grundigt efter, da fødevareminister Jacob Jensen (V) og fødevareordførerne fra de tre regeringspartier onsdag besøgte Burger King på Rådhuspladsen, der i en måned kun har solgt plantebaserede burgere.
Der blev smagt grundigt efter, da fødevareminister Jacob Jensen (V) og fødevareordførerne fra de tre regeringspartier onsdag besøgte Burger King på Rådhuspladsen, der i en måned kun har solgt plantebaserede burgere.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Andreas Arp

"Man kan jo næsten ikke smage forskel."

Venstres Erling Bonnesen virker både forundret over at høre sig selv sige ordene og over den overbevisning, han siger dem med.

Fødevareordføreren har netop sat tænderne i en plantebaseret burger og sidder nu og evaluerer oplevelsen.

Det handler også om at skabe opmærksomhed på den her dagsorden, så der dermed bliver mulighed for, at danskerne efterspørger de klimavenlige fødevarer i et stadigt stigende omfang

Jacob Jensen (V)
Fødevareminister

Det gør han sammen med fødevareministeren og sine ordførerkollegaer fra de to øvrige regeringspartier, der denne onsdag har valgt at holde deres ugentlige møde på Burger Kings restaurant ved Rådhuspladsen i København.

Her har man i den seneste måneds tid valgt helt at droppe kødet på menuen, og det mente dagens initiativtager Ida Auken (S) altså var en oplagt anledning til "at stikke lidt til kollegaerne".

Fødevareminister Jacob Jensen (V) medgiver, at "det er lidt en gimmick", og han overdriver ikke. Men der er en større mening bag besøget, forsikrer han.

"Det handler også om at skabe opmærksomhed på den her dagsorden, så der dermed bliver mulighed for, at danskerne efterspørger de klimavenlige fødevarer i et stadigt stigende omfang," siger V-ministeren.

Behovet for netop det er da også til at få øje på. Regeringens klimavagthund Klimarådet vurderer, at danskernes nuværende forbrug af fødevarer "udfordrer Danmarks ambition om at være et foregangsland på klimaområdet".

Vi danskere har "et af de største klimaaftryk fra fødevareforbruget i verden" – hovedsageligt på grund af "et meget højt forbrug af animalske produkter" som kød og mælk, siger eksperterne.

Og hvordan har den nye SVM-regering så tænkt sig at tackle den udfordring? Det tog Altinget med på burgerbar for at blive klogere på.

SVM-regeringens fødevarerepræsentanter på burgerbar. Fra venstre Ida Auken (S), Erling Bonnesen (V), Charlotte Bagge Hansen (M), Jacob Jensen (V) og Bjarne Laustsen (S).
SVM-regeringens fødevarerepræsentanter på burgerbar. Fra venstre Ida Auken (S), Erling Bonnesen (V), Charlotte Bagge Hansen (M), Jacob Jensen (V) og Bjarne Laustsen (S). Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Bjarne, skal du have den med bacon?

De fem fødevarepolitikere ankommer samlet på hjørnet ved Strøget på Rådhuspladsen. Alle virker de lidt højstemte over det skæve indslag, de har valgt at involvere sig selv i.

Restauranten har de nærmest for sig selv, og det er nok heller ikke usædvanligt al den stund, at klokken kun lige har passeret halv elleve en onsdag formiddag.

Inden for står blot Burger Kings landechef, Carsten Lambrect, marketingschef Marcus Voldum, to SoMe-medarbejdere fra Moderaterne og restaurantens øvrige personale for at tage imod dem.

Og så altså også Altingets fødevareredaktør, der er blevet stillet et interview med regeringens repræsentanter i udsigt. Og som med en fortid i burgerkædens Horsens-afdeling heller ikke ville snyde sig selv for dette full circle-agtige øjeblik i sit arbejdsliv.

Politikerne, der foruden Jacob Jensen, Ida Auken og Erling Bonnesen, også tæller Moderaternes Charlotte Bagge Hansen og Socialdemokratiets fiskeriordfører, Bjarne Laustsen, gør sig kort efter klar til at bestille.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

"Bjarne, skal du have den med bacon?" spørger Ida Auken med et grin, mens minister Jacob Jensen gør sig morsom på sin forgængers bekostning med en joke om, at han altså ikke kommer til at lægge ud, da han ikke har fået et ministerkort endnu.

Stemningen er løssluppen, og humøret højt, men da maden først er bestilt, bliver der også tid til nysgerrige spørgsmål til Carsten Lambrecht og restaurantens medarbejdere.

"Hvordan går det med salget?", "har I skulle lave meget om i produktionen?", "hvad tænker medarbejderne om det hele?" og "hvad siger kunderne – især dem om natten?" lyder det blandt andet.

Kunderne er meget søde og har positiv feedback til smagsoplevelsen, svarer Burger King-bossen, der også fortæller, at der kun har været en lille nedgang i salget, og at det primært slår igennem i weekenderne.

"Til gengæld har den på Vesterbrogade haft lidt mere vækst," siger Carsten Lambrecht med henvisning til naborestauranten 200 meter væk.

Det griner politikerne meget af.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

For tidligt at love noget

Få minutter senere er ministeren og ordførerne rykket op til et bord på restaurantens 1. sal, hvor de gør klar til at smage på maden.

Charlotte Bagge Hansen påtager sig hovedansvaret for, at de hver især får, hvad de har bestilt, mens der tages selfies, og Ida Auken sørger for at få videodokumenteret øjeblikket, hvor Erling Bonnesen tager den første bid af sin planteburger.

Læs også

Politikerne spiser og griner og udveksler anerkendende blikke, og siger ting som "det smager jo, som det plejer" og "skal du absolut lige tage et billede af mig, mens jeg tager en bid".

Kort efter får Altinget så lov til at sætte sig ved nabobordet og blande sig i samtalen til lyden af det knitrende indpakningspapir og den ret så enerverende baggrundsmusik.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Først med et spørgsmål om de offentlige køkkeners rolle i omstillingen til et mere plantebaseret fødevareforbrug.

Når jeg taler med aktører og eksperter om den her dagsorden, nævner de alle, at der er behov for at få efterspørgslen i vejret. Og de peger alle sammen på de offentlige køkkener som en nøgle til at give flere danskere en positiv oplevelse med de plantebaserede måltider. Hvad er regeringens plan for de offentlige køkkener?

Ida Auken tager ordet som den første.

"Vi kommer til at drøfte de offentlige køkkener i forbindelse med handlingsplanen for de plantebaserede fødevarer, så det vil være for tidligt at love noget nu. Men vi har alle et fokus på, hvordan vi kan få flere til at få oplevelsen af, at det er godt at spise plantebaseret, så efterspørgslen kan løftes. Mange landmænd vil gerne producere det, der bliver efterspurgt, så det vil også have en effekt på produktionen af de her fødevarer," siger hun.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Fødevareminister Jacob Jensen supplerer.

"Producenterne står nemlig klar derude, og med vores nye plantefond kan vi også være med til at give det et skub i den rigtige retning. De offentlige køkkener er netop et af de områder, vi bliver nødt til at arbejde med, fordi de serverer masser af måltider, hvor der i flere tilfælde er potentiale for at give et frit valg og en mulighed, der kan øge efterspørgslen," siger han.

Læs også

Den nyvalgte Charlotte Bagge Hansen fra Moderaterne byder også ind.  

"Min opfattelse er også, at der er mange i de offentlige køkkener, som allerede eksperimenterer med de plantebaserede fødevarer. Der er en kommune, der har gjort det 30 kroner dyrere at købe oksekød ind, og den vej igennem er blevet mere grønne. Mange af tankerne ligger allerede derude, og mange er allerede i gang," siger hun.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Over mit lig

"Ministeren og jeg var også til Bælgfrugternes Dag hos FOA i sidste måned, og de kan måske også ramme nogle af de målgrupper, hvor at der ikke er så lang vej til at ændre nogle af vanerne, hvis de oplever, at det smager godt, og at kvaliteten er god," tilføjer Ida Auken.

Fødevareministeren bryder ind igen.  

"Man kan godt sige, at det er lidt en gimmick, at vi sidder her i dag, men det er jo ikke mere end at gimmick end, at – og nu skal jeg passe på, fordi nu kigger jeg over på mine gode kollegaer (Erling Bonnesen og Bjarne Laustsen red.) – der er målgrupper, for hvem det kan være svært at vænne sig til den her udvikling…"

Folketingsveteranerne Erling Bonnesen og Bjarne Laustsen griner, men nikker samtykkende. Jacob Jensen fortsætter sin pointe:

"I virkeligheden er jeg jo også en del af det, og jeg kunne sagtens bare sætte mig over til dem. For få år siden havde det nærmest været over mit lig, at jeg skulle sætte tænderne i sådan noget her. Jeg overdriver måske lidt, men jeg tror, at det er vigtigt at vide, at der er mange, der tænker sådan; at det nok bare er noget moderne noget, der går over igen. Det gør det ikke, og det er også derfor, at vi her i dag for at sætte fokus på det," siger V-ministeren.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

"Nu arbejder vi jo også med at sætte nogle kommuner fri, så de selv kan få lov at bestemme, og her falder det her emne jo også ind. Især Venstre og Socialdemokratiet har mange folkevalgte derude, som kan være med til at bestemme og vise vejen, så det smitter af," tilføjer Bjarne Laustsen (S).

Det lyder lidt som om, at I synes, at efterspørgslen mest af alt skal komme nedefra; fra kommunerne, producenterne og forbrugerne selv?

"Ej, det er jo ikke rigtigt," svarer Ida Auken.

"Der kommer en strategi for plantebaserede fødevarer. Lige nu er det bare for tidligt for os…"

Nej, I vil ikke love noget, men kan I så ikke komme med nogle indikationer på, hvilke knapper I tænker, at I vil skrue på?

"Det vil være nogle af de ting, som også bliver anbefalet til os. Mulighederne for at øge efterspørgslen, kigge på værdikæderne, så de hænger bedre sammen, og også uddannelse af personale. Der er mange ting i spil, men vi sidder ikke her i dag og kommer med et udspil," siger hun.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Erling Bonnesen stempler nu også ind i samtalen.

"Det vigtigste er, at det smager godt. Og det gør det. Man kan jo næsten ikke smage forskel. Man tænker ikke over det. Hvis man havde lagt to burgere ved siden af hinanden, hvor den ene var med kød og den anden med en plantebaseret bøf, ville de nærmest være ens. Det er det vigtigste for mig, fordi så kommer det stille og roligt af sig selv. Det her kan ikke tvinges igennem, og det er heller ikke nødvendigt. Nu prøver vi det her, og så taler vi om det i de kredse, vi kommer rundt i. Sådan vil danskerne også opleve det, og derfor vil der heller ikke gå lang tid før, at den grønne bølge slår igennem," siger den mangeårige fødevareordfører.

Læs også

Plantefonden er en start

"Det er også en dagsorden, hvor sundhed spiller ind," siger Bjarne Laustsen og fortsætter:

"Klimaaspektet er helt entydigt, men regionshospitalerne producerer for eksempel massevis af mad, og der kan det jo for nogle grupper være bedre at få sådan en plantebøf her end en klump fedt, ikke?"

Ida Auken tager ordet igen.

"Man kan også arbejde med at uddanne og efteruddanne personale i højere grad…"

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Det er også noget af det, som ministeriet selv peger på i den rapport, der er lavet om, hvad der skal til, hvis der skal indføres et fast plantebaseret alternativ i de offentlige køkkener...

"Ja, og det er helt sikkert også én af de ting, vi kommer til at diskutere i forbindelse med handlingsplanen. Derudover vil der også være nogle af de rammevilkår, vi sætter op, når der kommer en CO2-afgift, som vil give fordele for dem, der gerne vil lægge om til det plantebaserede. Der er også penge i plantefonden til at hjælpe området i gang. Markedet har et stort potentiale og vil ifølge Bloomberg nå 1.000 milliarder kroner i 2030. Kan vi bare få én-to procent af det, taler vi over 20.000 jobs i Danmark," siger Ida Auken.

AgriFoodTure Roadmap estimerer det samme, men peger så samtidig også på, at der skal investeres væsentligt flere penge end de i alt 675 millioner kroner frem mod 2030 fra plantefonden, hvis man skal opnå den markedsandel. Her taler man i stedet om årlige milliardbeløb. Har I planer om at skyde endnu flere penge i området så?  

Denne gang er det ministeren, der svarer.

"Nu starter vi med plantefonden med de 675 millioner kroner. Det er penge fra statens side, men de vil jo ikke komme til at stå alene. Der vil også være private investorer, der går ind og støtter op…"

"Og det er der allerede," forsøger Charlotte Bagge Hansen (M) at tilføje, inden Jacob Jensen fortsætter:

"Det her er jo ét element. Jeg sidder ikke og siger her, at vi så bare kommer med flere penge, men jeg siger heller ikke det modsatte."

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Nye markeder og faste plantemåltider

Moderaternes fødevareordfører bryder ind igen og forsøger at tage ordet på bekostning af en ivrig Ida Auken, som man fornemmer, er ved at have få talt sig selv varm.  

"Nu vil jeg gerne have lov til at sige noget," siger Charlotte Bagge Hansen med et grin og beroliger Auken med, at hun godt kan mærke, at S-ordføreren brænder for sagen.

På den anden side af bordet virker Venstres Erling Bonnesen som én, der er godt tilfreds med de citater, han fik leveret tidligere, og han sidder nu og fedter med resterne af pomfritterne fra sin Whopper-menu.

"Jeg vil gerne prøve at vende det om på erhvervslivet," siger M-ordføreren og fortsætter:

"I og med at vi er med til at åbne muligheden for, at vi kan blive firstmovere på det her område og udvikle de gode smage og sorter, ser jeg også et kæmpe eksportpotentiale på det her område. Vi kan blive markedsledere, og mange landmænd er også interesserede i at gå den vej. De er selvstændige mennesker, som selvfølgelig synes, det er rart med et tilskud, men også engagerer sig med kapital, fordi de tror på produktet. Så der er en stor fremtid for erhvervslivet her."

Foto: Arthur J. Cammelbeeck
 

"Så var det Bjarne, og så… skal jeg være ordstyrer?" spørger Jacob Jensen til stor morskab for selskabet, inden han minder Altinget om, at nu skal politikerne også snart holde et ordførermøde.

Til lyden af sugerør, der ihærdigt skraber bunden i de fem papkopper, får Bjarne Laustsen ordet.

"Det spor, Charlotte nævner, er rigtig vigtigt. Hvis der er nedgang i en sektor – det kan være produktionen af mælk eller oksekød – så kommer der her et nyt marked, hvor arbejdspladserne kan bevares. På den måde behøver det ikke samlet set at medføre et tab, når vi indfører afgifter, eller forbrugerne ændrer adfærd," siger S-ordføreren.

Det er vigtigt at vide, at der er mange, der tænker sådan; at det nok bare er noget moderne noget, der går over igen. Det gør det ikke, og det er også derfor, at vi her i dag.

Jacob Jensen (V)
Fødevareminister

Jeg vil også gerne lige spørge til det faste plantebaserede alternativ. I seneste regeringsperiode satte et flertal et arbejde i gang med at undersøge muligheden for at indføre det i de offentlige køkkener. Ministeren kaldte idéen god og omtalte undersøgelsen som et forarbejde. Nu er undersøgelsen så færdig. Er det noget, som I har planer om at gå videre med? 

"Ja, det vil vi arbejde videre med," svarer fødevareminister Jacob Jensen (V) og fortsætter:

"Hvor vi lige ender, kan jeg ikke sige, men det vil indgå som en del af overvejelserne om handlingsplanen for plantebaserede fødevarer. Det skal kunne gennemføres rent praktisk, og det kunne derfor også være en mulighed at differentiere det som en begyndelse. For nogle små køkkener kan det måske være svært at overkomme et decideret krav, mens det kan give bedre mening at starte i de store køkkener som hospitalskøkkenerne, hvor der er noget volumen. Men helt generelt er vejen, at de offentlige køkkener skal med og arbejde med på den her dagsorden. Der kan være uddannelseskompetencer, der skal løftes, før det kan lade sig gøre, men vejen er lagt i den retning, det er der ikke nogen tvivl om."

Er der en tidsplan for, hvornår I forventer at kunne præsentere handlingsplanen?

"Det bliver nok inden sommer. Det er i hvert fald det, vi satser på," siger Jacob Jensen (V).

Læs mere om den historie her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

0:000:00