Bælgfrugterne er ikke kun fremmede for forbrugerne. Sådan omstilles landbruget til at lave flere bønner, linser og kikærter

Produktionen af plantebaserede fødevarer som bælgfrugter fylder en forsvindende lille del af det danske landbrug. Ifølge politikerne skal det ændres i fremtiden af hensyn til klimaet. Omstillingen kræver både sortsudvikling, større efterspørgsel og massive investeringer, lyder det. Plantefonden er ikke nok.

Bønner fra lupiner er en af mange bælgfrugter, der kan komme til at fylde mere i landbrugsproduktionen i fremtiden.
Bønner fra lupiner er en af mange bælgfrugter, der kan komme til at fylde mere i landbrugsproduktionen i fremtiden.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Det er ikke kun i de danske spisestuer, kantinerne og indkøbskurvene, at bælgfrugterne har svære vilkår.

Plantebaserede fødevarer som kikærter, bønner og linser fylder også en nærmest forsvindende lille del af den danske landbrugsproduktion.

Det danske landbrug er kendetegnet ved en meget velfungerende og strømlinet animalsk værdikæde, der er udviklet gennem hundrede år.

Christian Bugge Henriksen
Lektor, Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet

0:000:00