Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

ERSTATNING: Et bredt flertal i Folketinget er enige om en aftale, som sikrer knap 19 milliarder i erstatning til danske minkavlere og følgeerhverv. Over de næste ti år skal avlerne kompenseres for aflivningen af alle mink i kampen mod coronasmitte.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

S-regeringen er sammen med Venstre, Radikale Venstre, SF og Liberal Alliance blevet enige om en længe ventet aftale, som sikrer økonomisk kompensation til danske minkavlere.

”Vi har indgået en bred aftale, som sikrer minkavlerne og de berørte følgeerhverv fuld og fair erstatning. Nu kan avlere, ansatte og lokalsamfund begynde at se fremad,” lyder det fra fungerende finansminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse.

Med aftalen sætter partierne knap 19 milliarder kroner af til at dække økonomiske tab for både minkavlere og følgeerhverv, efter regeringen tilbage i november besluttede at aflive alle mink i kampen mod coronasmitte.

Kompenseres over ti år
Heraf kan minkavlerne se frem til omkring 12 milliarder i direkte erstatning, hvoraf størstedelen af beløbet skal sikre minkavlerne økonomisk over de næste ti år.

En betydelig del af pengene vil dog gå til at dække minkavlernes gæld, som ifølge Finansministeriet er på omkring 8,6 milliarder kroner

I løbet af 2021 vil minkavlerne få en erstatning på mellem 1,8 og 2,8 milliarder for aflivede pelsdyr.

Fungerende finansminister Morten Bødskov (S) understreger, at milliarderstatningen afspejler den ekstraordinære situation for minkbranchen.

”Men når et helt erhverv bliver ramt så hårdt, som minkbranchen er blevet under udbruddet af corona, så må samfundet træde til og hjælpe,” fastslår han.

Den enkelte avlers kompensation vil blive vurderet individuelt, men Ifølge Erhvervsministeriet vil en gennemsnitlig pelsavler i alt modtage mellem 11,6 og 13 millioner kroner.

Konservative og DF er ikke med
Både Konservative og Dansk Folkeparti står uden for aftalen. Og særligt Konservative har i den seneste tid slået til lyd for en såkaldt dvaleordning, som skal gøre det mere lukrativt for minkavlerne at genoptage pelsproduktionen efter årets udgang.

Og selvom der nu er afsat 60 millioner til en dvaleordning, så har partierne bag aftalen gjort det langt mere attraktivt for avlerne at stoppe driften endegyldigt, mener finansordfører Rasmus Jarlov (K).

”Regningen til skatteyderne er unødvendig høj, fordi det bliver langt mere attraktivt at stoppe og tage imod erstatning for det end at starte op igen efter epidemien. Vi bad om en bedre dvaleordning, som kunne have bragt regningen ned. Regeringen sagde nej. Derfor er vi ikke med,” skriver han på Twitter.

Også DF står uden for aftalen af samme årsager, lyder det fra partiets erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby:

”Surt at aftalen udartede sig til at handle om økologisk omstilling og skovrejsning! DF ønskede "dvalemodellen" forbedret med bedre mulighed for genoptaget produktion,” skriver han. 

Enhedslisten og Alternativet lægger heller ikke stemmer til aftalen. Men her er forklaringen, at aftalen er for dyr for skatteborgerne.

Minkavlerne ”fik revet tæppet væk under sig” og skal naturligvis hjælpes, lyder det i en pressemeddelelse fra Enhedslistens erhvervsordfører, Victoria Velasquez.

 ”Men vi skal også kunne se alle de mennesker i øjnene, der har mistet deres arbejde, eller dem som kæmper med at holde liv i deres lille restaurant eller frisørbutik. Det kan vi ikke, hvis minkavlerne bliver favoriseret så voldsomt, som det er tilfældet her,” tilføjer hun.

EU-kommissionen har løbende været i dialog med den danske regering om rammerne for aftalen, som nu endeligt skal godkendelse i henhold til EU’s regler om statsstøtte.

Dokumentation

Aftalens tre hovedelementer:
Direkte erstatning til minkavlerne i alt: 10,8 - 11.8 milliarder 
Erstatning til følgeerhverv: 3 – 4 milliarder  
Nedrivning af produktionsanlæg: 1,5– 2,7 milliarder 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Kristian Skibby

MF (DD)
shippingmand (DFDS Transport 1992)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Rasmus Jarlov

MF (K), formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024