Regeringen vil bekrige falske kostråd

FAKE NEWS: Myndighederne går mere aktivt ind i kampen mod myter og mirakelkure om mad og måltider. Særdeles tiltrængt, mener både DI Fødevarer og Forbrugerrådet Tænk. 

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) fremlagde onsdag en strategi for mad, måltider og sundhed sammen med undervisningsministeren, sundhedsministeren og børne- og socialministeren.
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) fremlagde onsdag en strategi for mad, måltider og sundhed sammen med undervisningsministeren, sundhedsministeren og børne- og socialministeren.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Sine Riis Lund

Jeg synes, vi har talt lidt for døve øre, men med denne strategi anerkender myndighederne, at det her er et problem, og at de har en rolle i at få løftet opgaven. 

Leif Nielsen
Branchedirektør, DI Fødevarer

Vi ved, at mange forbrugere nærer en mistillid til myndigheder, fordi de mener, at de er i lommen på industrien.

Camilla Udsen
Fødevarepolitisk seniorrådgiver, Forbrugerrådet Tænk

Fremover vil man oftere kunne støde ind i tweets og indlæg fra eksempelvis Fødevarestyrelsen på de sociale medier, når diskussionen falder på sund og usund mad.

Som et af 14 initiativer til at få danskerne til at spise sundere, vil regeringen gå op imod fake news. 

Det skal ske ved, at myndighederne i højere grad skal deltage "aktivt, positivt og konstruktivt" i debatten for at fremme evidensbaseret viden og ved at målrette kommunikationen mere. 

Dokumentation

Initiativer mod misinformation

Styrket kommunikation og proaktiv indsats mod "fake news"
Regeringen vil sikre, at myndighederne bliver en mere aktiv og synlig part i mad-, måltids- og sundhedsdebatten, på egne såvel som eksterne platforme og medier. Samtidig oprettes et netværk af samarbejdspartnere og relevante myndigheder, der samarbejder om at bidrage i debatten. Samarbejdet skal yderligere udarbejde et charter for god formidling om mad, måltider og sundhed.

Styrket tilgængelighed og evidensbaseret viden
Regeringen vil sikre, at det bliver lettere at søge og finde relevant information, som er baseret på myndighedernes anbefalinger. Dette indebærer en løbende web- og SEO-optimering samt udarbejdelse af materiale og information, der i højere grad tilpasses og besvarer danskernes spørgsmål og vidensbehov. Samtidig skal forbrugerne lettere kunne finde den evidens, der ligger til grund for myndighedernes rådgivning. 

Kilde: Regeringens nye strategi for mad, måltid og sundhed


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00