Regering vil fremrykke biogas-aftale

BIOGAS: Regeringen vil ikke længere vente på et færdigt energiforlig, men vil nu lave en delaftale på biogasområdet. Med eller uden venstrefløjen, lyder det fra V. SF ser det som en opsigelse af energiaftalen. Biogasbranchen er glad for snarlig handling.
Foto: Colourbox
Hjalte T. H. KragesteenMorten Øyen

Det er klart, at vi gerne vil have de andre partier med, men hvis det ikke kan lade sig gøre, så laver vi det sammen med Dansk Folkeparti.

Lars Christian Lilleholt
Energiordfører (V)
Fakta

De seks biogas-tiltag i regeringens vækstpakke: 

  • Biogas baseret på husdyrgødning vil få et forøget tilskud svarende til 22 kr./GJ.
  • Alle producenter af biogas vil få et tilskud på 27 kr./GJ, uanset hvordan biogassen efterfølgende anvendes.
  • Yderligere tilskud eller en afgiftsfordel, alt efter om biogassen anvendes til kraftvarmeproduktion, til proces i industrien, som brændsel i transportsektoren eller sendes ud i naturgasnettet.
  • Tilskuddet fra den eksisterende anlægspulje kan udgøre op til 30 pct. af anlægsomkostningen mod i dag 20 pct.
  • Pulje på 25 mio. kr., der kan yde tilskud til etablering af ny biogasinfrastruktur
  • Det gøres frivilligt for rene biogasbaserede kraftvarmeværker, om de vil overgå fra fast elafregning til el-pristillæg.

Kilde: "Holdbar Vækst"

Mens Venstre tidligere har været modstander af at lave delforlig på energiområdet, så melder det store regeringsparti sig nu klar til at lave en særskilt aftale om biogas. Og Venstre er klar til at trumfe det igennem med Dansk Folkeparti, hvis venstrefløjen gør vrøvl.

Udmeldingen kommer efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag fremlagde regeringens nye vækstpakke, som også har fokus på biogas.

Eksempelvis vil regeringen øge tilskuddet til biogas, der er baseret på husdyrgødning og afsætte en pulje på 25 millioner kroner til etablering af ny biogasinfrastruktur (læs hvad regeringen foreslår her).

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00