Revision af Nøglehulsmærket møder kritik

MÆRKNING: DI Fødevarer er bekymrede for, at revisionen af Nøglehulsmærket vil fjerne incitamentet for producenterne til at lave sundere produkter, hvis mærket falder bort på grund af nye kriterier. Fødevarestyrelsen afviser kritikken.
Nøglehulsmærket skal revideres og et udkast til revisionen er netop nu i høring.
Nøglehulsmærket skal revideres og et udkast til revisionen er netop nu i høring.Foto: Colourbox
Sara Fleckner Vilstrup

Det skal også være andre, end dem der i forvejen spiser sundest, der får gavn af mærket. Hvis man vil have et alment bredt mærke, som skal appellere til befolkningen som sådan, skal man passe på ikke at lave kriterierne så strenge, at det kun er dem, der allerede er omvendte, som overhovedet vil bryde sig om produkter, der er sammensat på en måde, der giver mærket.

Mette Peetz-Schou
Chefkonsulent i DI Fødevarer
Det lille runde nøglehulsmærke skal gøre det nemmere for forbrugerne at finde de sundere fødevarer på hylderne i supermarkederne. Men med den kommende revision af mærket frygter DI Fødevarer, at forbrugerne kan ende med mindre sunde produkter i indkøbskurven.

Fødevarestyrelsen har sendt et udkast til en revision af Nøglehulsmærket i høring. Fødevarer med nøglehullet lever op til et eller flere krav for indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre. Revisionen lægger op til, at der fremover skal være mindre salt, mindre mættet fedt og mere fuldkorn i produkter, som må bære mærket.

Blandt andet kravet om en øvre saltgrænse, som kan ramme kødpålæg som for eksempel spegepølse, som har et forholdsvis højt saltindhold, vil få negative konsekvenser. Det mener DI Fødevarer:

"Det langsigtede resultat er, at der ikke er incitament til reducere fedtindhold i for eksempel pølser, fordi man alligevel aldrig kan komme ned på grænsen for saltindholdet. Så risikerer man at opnå det modsatte end hensigten er, fordi det er billigere at producere produkterne med et højere fedtindhold," siger Mette Peetz-Shou, chefkonsulent i DI Fødevarer.

Dokumentation
Fakta om nyt indhold i Nøglehulsbekendtgørelsen

Mindre salt
Der har særlig været fokus på salt i revideringsarbejdet. Kriteriene for maksimalt saltindhold foreslås strammet i de fleste fødevaregrupper. Det foreslås også, at der indføres kriterier for maksimalt saltindhold i fiske- og kødprodukter.

Der lægges mere vægt på fedtkvalitet
Der har været kriterier for totalt fedtindhold siden nøglehulsordningen blev etableret. Dette bliver lempet lidt for nogle fødevaregrupper.

Uemballerede varer kan mærkes med Nøglehullet
Fx kan brød, noget kød og ost som opfylder nøglehulskravene, men ikke er indpakkede, nu markedsføres med Nøglehullet. Dette betyder, at butikkerne kan bruge Nøglehullet på produkter som ikke er indpakkede, og det gør det endnu lettere for forbrugerne at finde nøglehulsmærkede produkter i butikkerne. I dag er det kun færdigpakkede madvarer og frugt, grønsager og fisk som kan markedsføres med Nøglehullet.

Nye fødevaregrupper
Nye grupper for grønsagsretter, nødder, dressing og sauce er foreslået. Grønsagsretter er foreslået taget med, for at stimulere til udvikling af flere produkter med mange grønsager. Nødder, dressing og sauce er foreslået taget med, fordi dette er store produktgrupper hvor det er vigtigt at vejlede forbrugeren til de sundere alternativer.

Kilde: Fødevarestyrelsen


0:000:00