Russisk importstop af svin er storpolitik

HANDEL: Det russiske stop for danske og europæiske svin handler formentlig om alt mulig andet end få tilfælde af svinepest, vurderer flere eksperter. Danmark forbereder at gå uden om EU.
EU's sundhedskommissær Tonio Borg ønsker ikke, at EU-medlemslandene forhandler på egen hånd med Rusland om at genoptage svineimporten .
EU's sundhedskommissær Tonio Borg ønsker ikke, at EU-medlemslandene forhandler på egen hånd med Rusland om at genoptage svineimporten .Foto: EU-Kommissionen
Sara Fleckner VilstrupKim Rosenkilde

Det, Rusland prøver med den slags sanktioner, er for det meste at skabe intern splid mellem EU-medlemslandene. Måske bliver det op til de enkelte lande at forhandle en ny handelsaftale på plads. Lad os antage, at Danmark forhandler med Rusland, så er logikken bag, at hvis Rusland er villige til at give os en aftale om at eksportere svin, så er vi måske mere venligt stemte overfor Rusland i andre henseender.

Jakob Tolstrup
Adjunkt, Aarhus Universitet
Tre tilfælde af svinepest i Central- og Østeuropa har nu i mere end en måned blokeret for eksporten af svin fra EU til Rusland. Men ifølge flere eksperter kan svinepest blot være et påskud for foranstaltninger, der i højere grad handler om stormagtspolitik.

Ifølge Reuters.com har EU's sundhedskommissær Tonio Borg kaldt importstoppet for ude af proportioner, fordi det rammer lande, som tydeligvis ikke er ramt af problemet.

Professor Peter Nedergaard fra Center for Europæisk Politik, Københavns Universitet, kan ikke vurdere, om det konkrete trusselsbillede kan retfærdiggøre et importstop fra hele EU. Men han forklarer, at Rusland ikke er blege for at bruge handelspolitikken som et aktivt redskab i en bredere storpolitisk sammenhæng.

"Rusland bruger handelspolitik som et politisk instrument. Hvis man er uenig med Rusland på det politiske niveau - for eksempel i forhold til Ukraine, så er den russiske regering ikke bleg for at bruge handelspolitik. Det har de gjort i forhold til EU før," siger han.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00